Kimia që ekziston në fillim të një marrëdhënieje mund të jetë dehëse. Megjithatë, të vepruarit “nën ndikim” mund të dëmtojë në dy mënyra gjykimin e një personi . Së pari, dëshira që marrëdhënia të qëndrojë mund ta tundojë një person të racionalizojë flamujt e kuq. Së dyti, kur njeh një partner të ri, një person mund të përpiqet të kuptojë dhe të empatizojë. Edhe pse kjo është një qasje e mirë, ajo mund të krijojë një pikë të verbër kur përplaset me dëshirën e pavetëdijshme të personit për ta parë partnerin pozitivisht. Një person që dëshiron të shohë vetëm të mirën tek një partner mund të justifikojë në mënyrë të pandërgjegjshme sjellje të dyshimta.

Një mënyrë e rëndësishme për të balancuar magjinë e dashurisë së re është të reflektoni se si ndihet dikush në marrëdhënie. Tre gjendje ndjenjash mund të nënkuptojnë se partneri i ri mund të shkaktojë dhimbje zemre në të ardhmen. Nëse një person i përjeton vazhdimisht këto emocione në një marrëdhënie, ai ose ajo mund të duhet të tërhiqet dhe të mendojë në mënyrë kritike se si të vazhdojë.

Partnerët që tregojnë probleme

Një person mund të ndihet sikur partneri i ri beson se jeta e tij ose e saj është më e vështirë se e të tjerëve. Për shembull, Tim telefonon Lizën pasi mbërriti në shtëpi të shtunën nga dy ditë të gjata udhëtimi. Liza menjëherë ankohet: “Unë kisha një ditë më të vështirë se ju. Shefi im më thirri dhe më ngarkoi shumë punë. Pastaj, kolegu im më mbylli të gjitha llogaritë që kisha hapur. Unë i urrej njerëzit budallenj”.

Zakonisht, një person empatik rezonon menjëherë me problemet e një partneri dhe dëshiron të ofrojë mbështetje. Tim pyet Lizën se çfarë mund të bëjë për ta ndihmuar, pavarësisht se ndihet i rraskapitur dhe i privuar nga gjumi për shkak të udhëtimeve. Liza nënkupton në mënyrë delikate se do të donte që ai të vinte, të merrte diçka për darkë rrugës dhe ta ndihmonte me problemet teknologjike. Tim dëshiron t’i bëjë përshtypje Lizës dhe t’i tregojë asaj se ai kujdeset. Megjithëse ai beson se Lisa i percepton çështjet e saj si më të vështira se të tijat, ai neglizhon detyrimet e tij për të kënaqur dëshirat e Lizës. Një partner që përqendrohet në mënyrë rutinore në jetën dhe vështirësitë e tij dhe rrallë merr kohë për të kuptuar plotësisht gjendjen e një partneri mund të shkaktojë probleme në të ardhmen.

Një person mund të ndihet sikur partneri i ri beson se miqtë dhe familja e tij janë më të rëndësishme se partneri, miqtë dhe familja e saj. Për shembull, Bill shpenzon shumë kohë duke folur për vajzat e tij. Kim i bën përshtypje që është një baba i kujdesshëm, i dashur dhe i investuar. Megjithatë, ajo vëren se Bill rrallë pyet për fëmijët e saj. Kur bën plane, ai shpesh përsërit: “Vajzat e mia janë të parat në jetën time”. Kim pajtohet me qëndrimin e tij se fëmijët e tij duhet të jenë prioriteti i tij i parë. Megjithatë, kur ajo duhet të ndryshojë planet për fëmijët e saj, Bill duket i mërzitur dhe i indinjuar. Kim ndihet sikur Bill beson se fëmijët e tij janë më të rëndësishëm se të saj dhe se ai duhet të dalë para fëmijëve të saj nëse marrëdhënia dëshiron të përparojë. Një partner që ka një grup standardesh të veçanta për veten e tij ose të saj mund të jetë një bashkëshort egocentrik. Për më tepër, çdo partner që e bën dikë të ndihet sikur është “me fat” që është pjesë e grupit të tij ose të saj elitar, mund të ketë prirje narcisiste.

Një person ndihet sikur partneri i ri fshihet mbi ndjenjat e tij/saj. Për shembull, Jake jeton larg miqve dhe familjes së tij. Gjatë divorcit, ish-gruaja e tij e largoi atë nga miqtë e përbashkët. Kur shoku i tij më i ngushtë në qytet zbulon se ai po zhvendoset, Xhejk shkatërrohet. Ai e përmend këtë gjatë një telefonate me partneren e tij të re, Taylor. Edhe pse i vetëdijshëm për situatën e tij, Taylor e prek shkurtimisht atë, por ia kthen bisedën vetes, “Duhet të jetë e vështirë të mos kesh miq dhe familje këtu. Hej, ku doni të hani sonte? Unë kam një dhimbje migrene. Jam shumë e uritur. Me të vërtetë duhet të ha. Mund të flasim për mikun tuaj në darkë”. Megjithatë gjatë gjithë darkës, Taylor nuk arrin të ri-adresojë temën. Jake ndihet “budalla” për ndarjen e ndjenjave të tij në radhë të parë.

Një partner që nuk bën përpjekje të përbashkëta për të kuptuar se si ndihet një person kur ai ose ajo është i zhgënjyer, i lënduar, i trishtuar, i dërrmuar, i vetmuar ose i zemëruar, mund të jetë një partner që i mungon empatia. Kjo e fundit është përbërësi i marrëdhënies që krijon dhe ruan afërsinë autentike. Një partner që ka mangësi në këtë departament mund të bëjë që një person të ndihet i vetmuar në një marrëdhënie dhe të ndihet i vetëm pavarësisht se ka një partner dhe ndonjëherë ndihet më i izoluar sesa të qenit i vetëm.

Beso në vetvete

Në fillimin e një marrëdhënieje të re, mund të jetë e mençur që një person të besojë atë që ndjen. Shpesh, janë të dhëna të rëndësishme. Një person që komunikon se si ndihet dhe përjeton dyshime për veten, sepse një partner e etiketon atë “shumë të ndjeshëm” ose “të pasigurt”, mund ta konsiderojë mungesën e ndjeshmërisë së partnerit si një problem të rëndësishëm. Një person që sheh dhe menaxhon herët rreziqet e marrëdhënies mund të mbrojë veten nga thyerja e zemrës.

Radari.al