Australia do të krijojë një kornizë licencimi për shkëmbimet e kriptomonedhave dhe do të konsiderojë lançimin e një monedhe dixhitale të bankës qendrore me pakicë si pjesë e rishikimit më të madh të industrisë së saj të pagesave me 650 miliardë dollarë në ditë (463 miliardë dollarë) në një çerek shekulli.

Vendi do të zgjerojë gjithashtu ligjet e tij të pagesave për të mbuluar ofruesit e transaksioneve në internet si Apple Inc (AAPL.O) dhe Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, si dhe ofruesit blej tani-paguaj më vonë (BNPL) si Afterpay Ltd (APT). AX), duke i dhënë fund funksionimit të tyre pa mbikëqyrje të drejtpërdrejtë.

“Nëse nuk e reformojmë kuadrin aktual, do të jetë Silicon Valley që do të përcaktojë të ardhmen e sistemit tonë të pagesave”, tha në fjalimin e thesarit Josh Frydenberg. “Australia duhet të ruajë sovranitetin e saj mbi sistemin tonë të pagesave.”

Qeveria konservatore e Australisë po pozicionohet në ballë të përpjekjeve globale për të frenuar kompanitë e mëdha të teknologjisë, ndërkohë që ka një qasje më gjithëpërfshirëse se vendet si India dhe Kina, të cilat kanë kriminalizuar kriptovalutat.

Përdorimi i kriptomonedhave dhe pagesave pa para ka shpërthyer në Australi gjatë pandemisë pasi jeta e njerëzve u zhvendos në internet.

Rreth 55 milionë pagesa pa para kryhen në Australi çdo ditë, sipas të dhënave të qeverisë, me pothuajse gjysmën e popullsisë që përdor telefonat e tyre për të bërë pagesa. Numri i australianëve që bëjnë transaksione në kriptovaluta është rritur me 63% deri më tani këtë vit, krahasuar me vitin e kaluar.

Frydenberg tha se qeveria do të fillonte konsultimet në fillim të vitit 2022 për krijimin e një kuadri licencimi për shkëmbimet dixhitale, duke lejuar blerjen dhe shitjen e aseteve kripto nga konsumatorët në një mjedis të rregulluar.

Qeveria do të konsultohet gjithashtu për rregullimin e bizneseve që mbajnë asete kripto në emër të konsumatorëve dhe për fizibilitetin e një monedhe dixhitale të bankës qendrore, shtoi Frydenberg.

Një zëdhënës i Afterpay, i cili ka rënë dakord për një blerje nga Square Inc (SQ.N), firma e pagesave e themeluesit të Twitter Inc (TWTR.N), Jack Dorsey, tha se mbështet “çdo qasje që merr parasysh përfitimet e konsumatorëve nga inovacioni dhe konkurrenca Afterpay ka sjellë në treg”.

Apple nuk pranoi të komentonte ndërsa Google nuk kishte asnjë koment të menjëhershëm.

Gerard Brody, shefi ekzekutiv i Qendrës së Ligjit për Veprimin e Konsumatorit, tha se rregullimi i shkëmbimeve të kriptove do të njihte se ato subjekte “po mbajnë tani shuma të konsiderueshme parash dhe investimesh të njerëzve”.

Rregullimi i kompanive BNPL do të “adresonte rrezikun e konsiderueshëm të borxhit dhe stresit financiar të lidhur me këto produkte,” shtoi Brody në një deklaratë.

Lëvizja e Australisë ishte një “përgjigje në kohë dhe e arsyeshme”, tha Chloe White, një ish-këshilltare e qeverisë federale për kriptovalutat, e cila tani drejton Genesis Block, një firmë konsulence që ofron industrisë me këshilla për rregullimin e aseteve dixhitale dhe zhvillimin e politikave.

“Do të ketë shumë entuziazëm nga pjesëmarrësit e industrisë për t’u përfshirë në punën me detajet”, shtoi White në një email.

Qasja e Australisë është në përputhje me rregullatorët amerikanë, të cilët kanë thënë se duan të krijojnë një kuadër rregullator për të lejuar bankat të lehtësojnë pronësinë e aseteve kripto për klientët. Lexo më shumë

Në Britani, rregullatorët kanë bërë thirrje për kompetenca për të qeverisur promovimin në internet të aseteve të kriptove për të luftuar një përmbytje të “përmbajtjes problematike”. Lexo më shumë

Në anën tjetër të spektrit, ligjet e propozuara të Indisë do t’i nënshtrojnë këdo që përdor kripto-n si pagesë për të arrestuar pa një urdhër, ndërsa rregullatorët kinezë kanë vendosur tashmë një ndalim si për transaksionet e kriptove ashtu edhe për minierat.

Radari.al