Çmimet e Bitcoin ranë në normat e tyre më të ulëta që nga 13 tetori të martën në mbrëmje, sipas të dhënave të marra nga CoinDesk – një faqe lajmesh me bazë në Nju Jork, e specializuar në kriptovalutat – që përmendi një sërë faktorësh pas rrëzimit. Sipas faqes së internetit, vlera e Bitcoin u zhvlerësua në 55,460.96 dollarë mbrëmjen e kaluar, një rënie shtesë prej 20 për qind nga niveli më i lartë i të gjitha kohërave prej gati 69,000 dollarësh që arriti në fillim të nëntorit.

Megjithatë, sipas analistëve të monedhës dixhitale të cituar nga Forbes, duket se nuk ka asnjë faktor të vetëm që nxit rrëzimin e kriptomonedhës këtë javë, fenomeni në vend të kësaj shkaktohet nga një mori faktorësh që variojnë nga “rritja e presionit të shitjes, marrja e fitimeve në fund të vitit, si. si dhe spekulimet”.

Tregu i kriptomonedhave mbetet në të kuqe

Sipas të dhënave të marra nga shkëmbimi i kriptove WazirX, tregu i monedhave dixhitale aktualisht mbetet në të kuqe – me të gjitha ato kryesore si Bitcoin, Ethereum, Solana dhe Binance që kanë rënë çmimi. Ndërsa Ethereum ra me 0.86 për qind për t’u tregtuar me 4,167 dollarë, Solana gjithashtu ra me 1,24 për qind për të tregtuar me 4,167 dollarë. Të ashtuquajturat “memecoins” – Doge dhe SHIB – megjithatë, i rritën vlerat e tyre, megjithëse jo shumë; Rritja e tyre u fiksua nga shkëmbimi i kriptove në 0.30 për qind dhe 1.64 për qind, respektivisht.

Shkaqet e mundshme pas rënies së kriptomonedhës

Sipas John Iadeluca, themeluesi i fondit me shumë strategji Banz Capital, ka pasur një lëvizje të Bitcoin nga kuletat jashtëzakonisht të vjetra që ka shkaktuar thashetheme dhe shqetësime nga investitorët, duke çuar në një rënie të mundshme të çmimit të tregut. “Vëzhguesit po përpiqen të kuptojnë se çfarë do të thotë lëvizja e Bitcoin nga kuletat e vjetra dhe nëse kjo tregon shitje të mëdha të Bitcoin të bëra nga këto kuleta në të ardhmen e afërt,” citohet të ketë thënë Iadeluca nga Forbes.

Ekziston gjithashtu një ankth i arsyeshëm midis investitorëve në lidhje me Mt Gox, një shkëmbim Bitcoin me bazë në Japoni. Dikur i referuar si ndërmjetësi më i madh në botë i Bitcoin që trajton mbi 70 për qind të të gjitha transaksioneve të tij në mbarë botën, bursa u mbyll dhe pezulloi tregtimin në 2014. Procedurat e likuidimit për të paguar klientët e saj ende nuk janë zgjidhur dhe Mt Gox njoftoi se përafërsisht 850,000 bitcoin që i përkisnin klientëve dhe kompanisë ishin “humbur” dhe me gjasë ishin vjedhur, një shumë e vlerësuar në më shumë se 450 milionë dollarë në atë kohë.

Një skemë e mbrojtjes nga falimentimi (e quajtur ‘Plani i Rehabilitimit Civil’), e cila premtonte miliarda dollarë në Bitcoin si kompensim, u pranua muajin e kaluar nga rreth 99 për qind e kreditorëve të bursës tashmë të zhdukur. Megjithatë, shqetësimi është ende i lartë: nëse kreditorët – të cilët tani do të marrin më shumë se 140,000 njësi Bitcoin – shesin zotërimet e tyre, natyrisht që do të ushtronte presion në rënie mbi çmimin e bitcoin, duke ulur kështu vlerën e tij.

India do të ndalojë kriptovalutat private, do t’i hapë rrugë monedhës së saj dixhitale

Në një zhvillim të ngjashëm, qeveria indiane do të prezantojë një projekt-ligj për të ndaluar kriptovalutat private dhe për të krijuar një kornizë për një monedhë zyrtare dixhitale që do të lëshohet nga Banka e Rezervave të Indisë (RBI) gjatë seancës dimërore të Parlamentit që fillon më 29 nëntor.

India, e cila ka parë interes të madh mes investitorëve për të investuar në kriptovaluta dhe gjithashtu shumë investitorë që tashmë bëjnë investime, vazhdon të paralajmërojë qytetarët që të mos i vendosin paratë e tyre në kriptomonedha duke përmendur rreziqe të larta financiare.

Më herët, Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) kishte përmendur gjithashtu se kripto-asetet janë jashtëzakonisht të rrezikshme dhe se ato duhet të monitorohen nga afër pasi ato kanë potencialin për të prishur aspekte të ndryshme të sistemit financiar global.

Radari.al