Është rrënjosur në trurin tonë se dhjami i trupit është armiku ynë. Ne duhet të heqim qafe atë sa më shumë që të jetë e mundur, apo jo? Në realitet, ka të bëjë më shumë me transformimin e yndyrës së keqe në yndyrë të mirë.

Në një proces të quajtur “beiging”, stërvitja mund të kthejë yndyrën e bardhë në qeliza që i ngjajnë yndyrës kafe – të cilat djegin më shumë kalori dhe mund t’ju mbrojnë nga diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Para se të futemi në hulumtim, është e rëndësishme të kuptojmë ndryshimin midis yndyrës së bardhë dhe asaj kafe. Yndyra e bardhë, ose indi dhjamor i bardhë, është yndyrë që ruhet si energji. Shumica e yndyrës në trupin tonë është yndyrë e bardhë, dhe shumë studiues besojnë se ajo vepron si izolim.

Yndyra kafe, ose indi dhjamor ngjyrë kafe, gjeneron energji si nxehtësi. (Ngjyrën e merr nga mitokondria e pasur me hekur, të cilat janë fuqitë energjetike të qelizës). Qëllimi i yndyrës kafe është të krijojë nxehtësinë e trupit dhe të ruajë temperaturën e trupit. E bën këtë duke prishur molekulat e glukozës dhe yndyrës. Si rezultat, yndyra kafe djeg më shumë kalori dhe aktivizohet në temperatura të ftohta.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të përpiqeni të ndërtoni yndyrën tuaj ngjyrë kafe duke u ulur në një banjë me akull! Dhe jo domosdoshmërisht duhet të keni më shumë yndyrë kafe. Hulumtimet sugjerojnë një opsion të tretë: qelizat ngjyrë bezhë. Qelizat ngjyrë bezhë, ose indet dhjamore ngjyrë bezhë, formohen kur dhjami i bardhë fillon të veprojë dhe duket si yndyrë kafe.

Radari.al