El Salvador ka njoftuar planet për të ndërtuar një “Qytet Bitcoin”, duke mbrojtur të ardhmen e tij ekonomike nga kriptovalutat. Qyteti do të ndërtohet në bazën e një vullkani midis La Unión dhe Conchagua, dhe do të ketë një termocentral gjeotermik për të mbështetur minierat e kriptove.

Bitcoin City me sa duket do të jetë në formën e një monedhe të madhe dhe për ta bërë atë më tërheqës për investitorët, Presidenti Nayib Bukele tha se qyteti nuk do të ketë të ardhura, pronë, fitime kapitale ose taksa mbi pagat – vetëm taksa mbi vlerën e shtuar (TVSH). ).

Ai gjithashtu pikturoi një fotografi të një qyteti të plotë, me zona banimi, zona tregtare, restorante dhe një aeroport ndër të tjera. Gjysma e të ardhurave nga TVSH-ja do të përdoret për ndërtimin e qytetit ndërsa pjesa tjetër për mirëmbajtjen dhe pastrimin.

El Salvador gjithashtu planifikon të nxjerrë një miliardë dollarë amerikanë (~ 4.19 miliardë RM) të zhvilluar nga Blockstream në Rrjetin Liquid. Shefi i Strategjisë së Blockstream, Samson Mow, tha se gjysma e obligacionit do të përdoret për të ndërtuar infrastrukturën e minierave dhe energjisë për qytetin, ndërsa gjysma tjetër do të përdoret për të blerë më shumë Bitcoin.

Obligacioni 10-vjeçar do të paguajë fillimisht 6.5% dhe pas pesë vjetësh, El Salvador do të fillojë të shesë zotërimet e tij të kriptomonedhave dhe të paguajë dividentë të shtuar për zotëruesit e obligacioneve. Mow tha se modelet Blockstream parashikojnë që obligacioni do të japë 146% në vit pasi të kenë kaluar dhjetë vjet.
Bukele nuk dha një afat kohor se kur do të fillojë ose do të përfundojë ndërtimi i Bitcoin City, por thotë se infrastruktura publike do të kushtojë rreth 300,000 Bitcoin, e cila aktualisht vlen rreth 72 miliardë RM deri në momentin e shkrimit. Në shtator, El Salvador u bë vendi i parë që miratoi Bitcoin si monedhë zyrtare së bashku me dollarin amerikan dhe aktualisht mban të paktën 550 Bitcoin.

Radari.al