A e dini atë lidhjen e veçantë që nëna juaj duket se ka me fëmijët tuaj? Atë që ajo nuk duket se e ka me askënd tjetër, as edhe me ju?

Ndryshe nga primatët e tjerë, njerëzit mbështeten te njëri-tjetri për të ndihmuar në rritjen e fëmijëve të tyre dhe shpesh ata pasardhës bëjnë më mirë kur kanë të përfshirë në jetën e tyre të rritur të tjerë, si gjyshet e tyre, tha autori kryesor i studimit James Rilling, profesor i antropologjisë dhe profesor i psikiatrisë në Universitetin Emory në Atlanta.

Rëndësia e gjysheve mund të gjurmohet neurologjikisht, sugjeron ky studim.

Studiuesit zbuluan se gjysheve që u shfaqeshin imazhe të nipërve të tyre biologjikë kishin një përgjigje neurologjike në zonat e trurit të tyre që janë të rëndësishme për ndjeshmërinë emocionale dhe motivimin.

Studimi, i publikuar nga revista “Proceedings of the Royal Society B”, punoi me 50 gjyshe që raportuan se kishin marrëdhënie pozitive me nipërit e mbesat dhe nivele të larta të përfshirjes me ta.

Gratë iu nënshtruan imazhit të rezonancës magnetike funksionale (fMRI), e cila mat ndryshimet në rrjedhën e gjakut që ndodhin me aktivitetin e trurit, ndërsa u tregohen imazhet e nipit të tyre, një fëmije tjetër që nuk e njihnin, një të rrituri që nuk e njihnin dhe fëmijës së tyre.

Disa gjetje nuk janë befasuese, gjyshet treguan më shumë përgjigje kur shikonin nipërit e mbesat e tyre sesa fëmijët që nuk i njihnin, sipas studimit.

Është interesante se gjyshet shfaqën aktivitet të trurit të lidhur me ndjeshmërinë njohëse më shumë kur shikonin fëmijët e tyre biologjikë dhe vjehrrit sesa nipërit e mbesat e tyre. Kur shikonin nipërit e tyre, ata treguan ndjeshmëri emocionale më të fortë sesa me fëmijët e tyre.

“Ndjeshmëria emocionale është ndjenja e emocioneve që një person tjetër po ndjen. Empatia njohëse është të kuptosh se çfarë po mendon apo ndjen dikush dhe pse”, tha Rilling.

Kjo mund të nënkuptojë se ndërsa gjyshërit ishin të prirë të kuptonin ndjenjat e fëmijëve të tyre të rritur, ata janë më të përshtatur për një përgjigje emocionale kur bëhet fjalë për nipërit e mbesat.

Radari.al