Rritja e çmimeve në javët e fundit, për të cilën bankat qendrore këmbëngulin se është ‘e përkohshme’, në tërësi nuk do të rrezikojë aftësinë për të shlyer borxhet e familjeve italiane që tregojnë një “aftësi të mirë” për të paguar hipotekat dhe kreditë falë edhe në normat e ulëta të interesit.

Kështu del nga raporti për stabilitetin financiar të Bankës së Italisë, sipas të cilit gjendja e familjeve përfiton nga përmirësimi i ekonomisë dhe nga masat mbështetëse me rritje të kursimeve dhe pasurisë, edhe pse jo për të gjithë.

Edhe për bërthamat më të brishta, raporti i borxhit “është i përmbajtur”.

Raporti vjen edhe një thirrje e re për institucionet e kreditit që të ruajnë kujdesin ndaj kredive me probleme që duhet të rriten pas përfundimit të moratoriumeve, por jo në nivelet e krizave të mëparshme. “Nevojitet një vëmendje e madhe në vlerësimin e aftësisë për të shlyer kreditë dhe provizionet pasuese”. Dhe për bankat më të vogla dhe më tradicionale, nën mbikëqyrjen e saj të drejtpërdrejtë, Banka e Italisë ka nisur një hetim specifik pas testeve të stresit që zbuluan një elasticitet të përgjithshëm, por disa raste dobësie.

Radari.al