ADOLESHENCA ËSHTË NJË PERIUDHË DELIKATE DHE VAJZAT PËRJETOJNË NJË PERIUDHË TRONDITJEJE TË MADHE NGA PIKËPAMJA FIZIKE DHE EMOCIONALE, TEKSA I AFROHEN MOSHËS MADHORE. JETA SI ADOLESHENT ËSHTË E LODHSHME PËR SHKAK TË VËSHTIRËSISË NË TË KUPTUARIT E EMOCIONEVE NGA TË CILAT NJERIU MBYTET, TË CILAT E BËJNË TË LËKUNDET NË QASJEN ME MOSHATARËT DHE BOTËN PËRRETH TYRE.

Zakonisht këto janë momente krizash të papritura ose të lidhura me situata të veçanta stresi, studimi, marrje në pyetje, provime, grindje në grupin e bashkëmoshatarëve ose beteja me prindërit.

Si ta mbështesni vajzën tuaj adoleshente në menaxhimin e ankthit?

– Ndihmojeni ta menaxhojë duke i bërë të ditur se ndonjëherë është normale të ndihet në ankth: është një fazë, madje edhe emocionet si negative dhe pozitive do të kalojnë.

– Dijeni se ajo që vajza juaj po ndjen është frikë e vërtetë nga tensioni. Mos e injoroni, ajo duhet ta dijë se ju do të jeni aty për ta mbështetur.

– Inkurajojeni dhe mos e injoroni. Është e rëndësishme që vajza juaj të ndiejë se ju e merrni seriozisht.

– Mos e shtyni vajzën tuaj të përballet me situata me të cilat ajo nuk dëshiron të përballet ose për të cilat ajo po përjeton vështirësi të veçanta.

– Bindeni se është më mirë të synojë qëllime të vogla dhe të arritshme që do t’i shkaktojnë më pak ankth dhe presion.

– Mos e shtyni të përballet me një çështje që shkakton ankth është më mirë t’i qaseni gradualisht.

– Ndihmojeni vajzën tuaj të eksplorojë dhe kuptojë ndjenjat, kujtojini asaj se edhe ju keni pasur shqetësime kur ishin në moshën e saj dhe tregoni disa histori që mund ta bëjnë atë të kuptojë se ajo që ndjen nuk është e pazakontë për një vajzë të moshës së saj.

Radari.al