Në vitin 2014, ndërsa rregullatorët në Nju Jork po eksploronin mënyra për të kontrolluar Bitcoin, drejtuesit në bankat më të mëdha të Wall Street u shqetësuan se rregullimi i kriptomonedhave do t’i legjitimonte ato – dhe kjo mund të kërcënonte industrinë e financave. Kështu ata u përpoqën të mbillnin dyshim.

Në Forumin Ekonomik Botëror në Davos atë vit, Jamie Dimon, shefi ekzekutiv i JPMorgan Chase, banka më e madhe e vendit, e quajti Bitcoin një dyqan “të tmerrshëm” të vlerës që po përdorej gjithashtu për qëllime të paligjshme. Në një takim për të diskutuar shkeljet e sanksioneve të Iranit, H. Rodgin Cohen, avokati i shquar i industrisë së financave, paralajmëroi rregullatorët e shtetit se qeveria federale ishte “shumë e shqetësuar” për Bitcoin dhe përdorimin e tij.

Ato përpjekje dështuan. Departamenti i Shërbimeve Financiare të Nju Jorkut filloi lëshimin e licencave për bizneset e Bitcoin në 2015. Tani ka më shumë se 75 milionë përdorues të Bitcoin, nga rreth tre milionë shtatë vjet më parë, dhe numri i monedhave dixhitale ka shpërthyer. Në nivel global, 220 milionë njerëz përdorin kriptovaluta, sipas një raporti të korrikut nga Crypto.com.

“Shumica e njerëzve pajtohen se në të ardhmen – mund të jetë 10 ose 20 vjet ose mund të jetë më shpejt – në mënyrë efektive të gjitha asetet do të jenë në një format dixhital,” tha Thomas Olsen, një partner në Bain & Company që këshillon firmat financiare. mbi kriptovalutat dhe çështje të tjera të aseteve dixhitale.

Tani industria bankare është në garë për të kapur hapin. Bankat duan të konkurrojnë në këtë botë të re dhe të përfitojnë prej saj. Qasja e tyre është e dyfishtë: eksperimentimi me ofertat e kriptomonedhave dhe lobimi i rregullatorëve për të krijuar rregulla që funksionojnë në favor të bankave. Disa po ofrojnë investime në kriptomonedhë për klientët e tyre të pasur. Të tjerë po peshojnë tavolinat e tregtimit për Bitcoin. JPMorgan madje filloi monedhën e saj dixhitale në 2019.

Dhe në vend që të paralajmërojnë rregullatorët që të largohen nga kriptovalutat, përfaqësuesit e industrisë bankare tani ankohen se rregullatorët nuk kanë vepruar mjaftueshëm shpejt dhe se mosveprimi i tyre po i kushton bankave kohë të vlefshme në misionin e tyre për të konkurruar.

Por skepticizmi i tyre fillestar u ka kushtuar kohë. Një botë alternative financiare po lind rreth industrisë tradicionale bankare. Fillesat e kriptomonedhave kanë filluar të ofrojnë karta krediti dhe kredi. Njerëzit dhe bizneset në mbarë botën po përqafojnë monedhat dixhitale me një ritëm të shpejtë. Edhe qeveritë po përfshihen. El Salvador së fundmi tha se do të pranonte Bitcoin si mjet ligjor. Dhe Rezerva Federale, duke ndjekur hapat e bankave qendrore në mbarë botën, po vlerëson lëshimin e monedhës së saj dixhitale.

Sistemi tradicional bankar ka pasur ndikim për shekuj. Bankat kanë ndihmuar prej kohësh qeveritë të kontrollojnë fluksin e parave në ekonomitë e tyre lokale duke marrë depozita, dhe më pas duke i dhënë hua një pjesë të këtyre parave klientëve të tjerë. Me rritjen e tregjeve dytësore për kreditë, bankat mund të jepnin edhe më shumë hua kundrejt depozitave që kishin duke ua shitur kreditë investitorëve pasi ato ishin marrë dhe duke liruar hapësirë ​​në bilancet e tyre për të dhënë më shumë kredi. Në çdo hap të rrugës bënin para.

Kur Kongresi zbuti rregulloret në vitin 1999 për të lejuar bankat tregtare të hynin në përleshje në Wall Street, fuqia e tyre u rrit përsëri. Ata tani mund të bënin tregje në pothuajse çdo gjë, si naftë, grurë ose obligacione qeveritare, duke ndihmuar shitjet dhe blerjet e të gjitha llojeve, edhe pse ndihmuan amerikanët e përditshëm të bënin dhe të merrnin pagesa, të blinin shtëpi dhe të fillonin biznese.

Radari.al