Kriptomonedha e dytë më e vlefshme në botë, ether, ka prekur çmimet më të larta të të gjitha kohërave përpara një përmirësimi të madh të platformës së saj themelore, ethereum.

Ether aktualisht ka një vlerë të përgjithshme vetëm 500 miliardë dollarë amerikanë (363 miliardë). Kjo është ende pak më pak se gjysma e asaj të kriptomonedhës më të madhe, Bitcoin.

Por a mundet ky përmirësim, një hap jetik drejt një versioni shumë më të gjelbër dhe më të shpejtë të sistemit aktual, ta vendosë ethereum-in në rrugën për t’u bërë platforma dominuese në internet dhe ta bëjë etherin numër një?

Para së gjithash, është e rëndësishme të kuptoni ndryshimin midis bitcoin dhe ethereum.

Bitcoin është një sistem që lejon njerëzit të dërgojnë vlerë mes njëri-tjetrit pa pasur nevojë për banka.

Ai është ndërtuar mbi një teknologji të njohur si blockchains, të cilat janë libra në internet, transaksionet e të cilëve kontrollohen dhe regjistrohen nga një rrjet i decentralizuar kompjuterësh të njohur si validatorë.

Këta vërtetues stimulohen për punën e tyre duke marrë bitcoin të sapokrijuar si shpërblim, në atë që njihet si minierë.

Për ta bërë këtë më tërheqëse, bitcoin është relativisht i pakët: vetëm rreth 18 milionë monedha ekzistojnë dhe protokolli është i tillë që nuk mund të ketë kurrë më shumë se 21 milionë.

Eteri funksionon në mënyrë të ngjashme me bitcoin, por ethereum është i ndryshëm.

Është një platformë softuerike mbarëbotërore pa host, mbi të cilën zhvilluesit po ndërtojnë mijëra aplikacione të bazuara në blockchain.

Kjo do të thotë që këto aplikacione mund të funksionojnë të gjitha pa u kontrolluar nga një kompani.

Shembujt përfshijnë shkëmbimet e kriptomonedhave, sistemet e sigurimit dhe llojet e reja të lojërave.

Në zemër të platformës është ideja e kontratave të zgjuara, të cilat janë marrëveshje të automatizuara që sigurojnë që paratë dhe asetet të ndryshojnë dorën kur të jenë përmbushur disa kushte.

Të gjitha transaksionet në platformë përfundimisht përdorin eterin, dhe suksesi i platformës është arsyeja pse eteri ka qenë kriptomonedha e dytë më e madhe pas bitcoin për vitet e fundit.

Fakti që eteri ushqen platformën madje duke u referuar si tarifa të gazit i jep asaj një vlerë dhe një vlerë të brendshme që bitcoin nuk e ka.

Pse ethereum 2.0

Sidoqoftë, Ethereum ka disa probleme të mëdha. E para është se tarifat e gazit janë bërë shumë të shtrenjta në dy vitet e fundit sepse rrjeti është bërë kaq popullor dhe për këtë arsye është shumë i ngjeshur.

Validuesit u japin përparësi përdoruesve që janë të gatshëm të paguajnë tarifat më të larta për transaksionet e tyre. Për shembull, transaksioni mesatar në kohën e shkrimit në shkëmbimin e kriptove Uniswap kushton rreth 44 dollarë amerikanë në tarifat e gazit.

Bitcoin ka probleme të krahasueshme me mbipopullimin, të cilat zhvilluesit e tij po përpiqen t’i zgjidhin duke ndërtuar aplikacione si Lightning në krye, të cilat mburren me shpejtësi më të shpejtë të transaksionit.

Problemi i dytë për ethereum është se, ndërsa është bërë më popullor, sasia e fuqisë llogaritëse e përdorur nga validuesit është rritur. Është i njëjti problem që ka sjellë shumë publicitet negativ në bitcoin, sepse përdor shumë energji elektrike.

Bitcoin aktualisht po përdor po aq energji sa e gjithë Filipinet, megjithëse mbështetësit e tij argumentojnë se shumë nga kjo është energji që përndryshe do të shpërdorohej – për shembull, platformat e naftës që djegin gazin natyror sepse nuk është fitimprurëse ta shesësh atë. Përkrahësit gjithashtu theksojnë se rrjeti po zhvendoset drejt përdorimit shumë më të madh të energjisë së rinovueshme me kalimin e kohës.

Në çdo rast, krijimi eventual i një ethereum 2.0 do t’i zgjidhë këto probleme duke e zhvendosur sistemin e vlefshmërisë së platformës nga “prova e punës” në “provë e aksioneve”.

Pa hyrë në shumë detaje, prova e punës është një protokoll në të cilin të gjithë vlerësuesit përpiqen të zgjidhin ekuacione komplekse për të provuar se çdo transaksion i propozuar është i vlefshëm. Me vërtetimin e aksioneve, nuk ka nevojë që të gjithë vlerësuesit të bëjnë këtë punë të etur për energji, sepse sistemi zgjedh një të tillë në mënyrë të rastësishme për të konfirmuar çdo transaksion.

Shumë në komunitetin e bitcoin janë kundër provës së aksioneve sepse u jep fuqinë më të madhe vlerësuesve më të mëdhenj, duke i lejuar ata të korruptojnë sistemin e vlefshmërisë nëse mund të marrin kontrollin e më shumë se gjysmës së rrjetit. Mbështetësit e Ethereum kundërshtojnë se dëshmia e aksioneve ka kontrolle dhe ekuilibra të ndërtuara që do të parandalonin që kjo të ndodhte.

Sido që të jetë, ethereum 2.0 premton të zvogëlojë konsumin e energjisë së platformës me 99.9%, duke e bërë atë shumë më të qëndrueshme. Ai gjithashtu duhet të zgjidhë problemin me tarifat e gazit duke rritur aftësinë e përpunimit të platformës nga 30 transaksione në sekondë në potencialisht 100,000, si dhe duke bërë të mundshme kontrata inteligjente më të sofistikuara se më parë.

Si po shkon?

Kalimi në ethereum 2.0 ka qenë i ngadaltë, i mbushur me probleme teknike që janë zvarritur për më shumë se dy vjet. Për muajt e fundit, blockchain-i i ri i provës së aksioneve ka funksionuar në një format testimi paralelisht me sistemin ekzistues, duke i lejuar zhvilluesit ta përgatisin atë për një bashkim në 2022.

Përmirësimi i ardhshëm është në thelb një ngrohje për këtë bashkim. I njohur si Altair, ai prezanton ndryshime të shumta teknike që janë krijuar për të mbajtur të sinqertë verifikuesit dhe për ta bërë sistemin më të decentralizuar. Duke supozuar se kjo do të vazhdojë siç është planifikuar, të gjithë sytë do të jenë te bashkimi, dhe më pas një ndryshim tjetër i njohur si “sharding” i cili do të rrisë shumë aftësinë e përpunimit të sistemit.

Në prag të bashkimit të dy blockchains të ethereum, do të jetë interesante të shihet se si e gjithë kjo ndikon në çmimin e eterit në lidhje me të ashtuquajturit “vrasës të etheve”. Këto janë platforma rivale si cardano dhe solana që kanë qenë shumë të njohura muajt e fundit pjesërisht për shkak të problemeve të ethereum me tarifat.

Por në fund të fundit pyetja është se çfarë do të thotë për bitcoin. Bitcoiners do të vazhdojnë të argumentojnë se protokolli i tyre është më i decentralizuar sesa prova e aksioneve, dhe ata kanë avantazhin e të qenit marka e kriptove me të cilën investitorët janë më të rehatshëm duke rrezikuar paratë e tyre.

Pyetja është nëse këto avantazhe tejkalohen nga kredencialet më të gjelbra të ethereum 2.0 dhe fakti që ai mund të trajtojë më shumë transaksione. Bitcoin aktualisht vlen për eterin e dyfishtë, por bisedat vijnë dhe shkojnë për një “rrokullisje” ku eteri e kapërcen atë. A mund të ndodhë në vitin 2022? Me hegjemoninë e bitcoin në rrezik, do të jetë interesante të zbulosh.

Radari.al