Rritja e çmimeve të gazit në Bashkimin Evropian i ekspozon ndërmarrjet në të gjithë bllokun ndaj rreziqeve serioze të mbylljes, sipas presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Çmimi i të ardhmes së nëntorit në qendrën TTF në Holandë u rrit në 1.155 dollarë për 1.000 metra kub të Mërkurën, ose 96 € për megavat orë në aspektin familjar.

Të martën, çmimet e gazit panë një rritje prej më shumë se 20%, me Evropën që vazhdon të luftojë për të përmbushur kërkesën në rritje përpara sezonit të dimrit dhe me objektet e magazinimit të gazit në kontinent më pak se të plotë.

Ndërkohë, gazsjellësi Nord Stream 2 i Rusisë, i cili mund të sigurojë furnizime shtesë me gaz që i duhen Evropës, vazhdon të përballet me pengesa burokratike në Bruksel.

Në të njëjtën kohë, Gazprom i Rusisë nuk rezervoi kapacitete shtesë për tranzitin e gazit natyror përmes Ukrainës për Nëntor, të cilat u ofruan nga operatori ukrainas GTS.

“Ndërsa Gazprom ka respektuar kontratat e tij afatgjata me ne, ai nuk iu përgjigj kërkesës më të lartë, siç bëri në vitet e mëparshme. Pra, Evropa sot është shumë e varur nga gazi,” tha presidenti i KE.

Von der Leyen theksoi se çmimet aktuale për “karburantin blu” po i shtojnë kostot e energjisë elektrike më të larta në të gjithë BE. Ajo shtoi se familjet vështirë se mund t’ia dalin mbanë, ndërsa kompanitë po rrezikojnë të mbyllen.

Zyrtari goditi temën e rëndësisë strategjike për të qenë më pak të varur nga importet e energjisë. Ajo bëri thirrje për dyfishimin e një kalimi të shpejtë në energji të pastër si dielli dhe era, e cila mund të prodhohet në vend dhe në fund të fundit do të jetë shumë më e lirë se karburantet fosile të importuara.

Radari.al