Bitcoin (BTC-USD) thyen maksimumin e tij të mëparshëm të të gjitha kohërave prej pak më pak se 65,000 dollarë të mërkurën – vetëm një ditë pas lançimit të Strategjisë së Bitcoin ETF (BITO) të ProShares të martën, më 19 tetor. Në dritën e këtyre zhvillimeve rreth bitcoin, CEO i Grayscale Michael Sonnenshein beson se investimi në kripto nuk tregon shenja ndalimi.

“Epo, klasa e aseteve është këtu për të qëndruar, dhe investitorët kanë një vlerësim të përgjithshëm për këtë. Investimi në kripto është tani diçka tematike, apo jo?” tha Sonnenshein. “Investitorët kanë fituar historikisht ekspozim ndaj energjisë ose kujdesit shëndetësor ose teknologjisë. Tani kripto-ja zë një mëngë të atij portofoli. Pra, mes tyre, si një temë për investitorët, nuk ka pasur kurrë një dëshirë më të fortë për të diversifikuar.”

Pasi bitcoin tejkaloi 64,000 dollarë të mërkurën, hera e parë që nga prilli, kriptomonedha kryesore me sa duket ka gjetur mbështetje shumë mbi nivelin e rezistencës prej 60,000 dollarë. Bitcoin tani është pozicionuar për të vazhduar rritjen e tij mes volumit në rritje të tregtimit ETF.

Sonnenshein iu bashkua Yahoo Finance Live për të diskutuar ETF-në e parë të së ardhmes së bitcoin si dhe perspektivën për kriptovalutat. Grayscale, një kompani e menaxhimit të aseteve dixhitale me mbi 52 miliardë dollarë asete nën menaxhim, ofron pasqyrë të tregut dhe ekspozim investimi në hapësirën e kriptove.

Dhe me rregulloren ende një çështje e afërt për tregjet e kriptove, Sonnenshein tha se shqetësimi kryesor për SEC në lidhje me kriptovalutat gjatë disa viteve të fundit ka qenë çështja e çmimeve.

“[SEC ka] shprehur shqetësime në lidhje me manipulimin në çmimin themelor të tregut të bitcoin, nëse ka apo jo tregje të rëndësishme të rregulluara që ata mund të mbikëqyrin, apo jo? Këto janë llojet e mbrojtjeve dhe mjeteve që SEC, si rregullator, është mësuar zakonisht t’i shohë, “tha Sonnenshein.

Nëse kontratat e së ardhmes së bitcoin kanë sukses në shuarjen e shqetësimeve të lartpërmendura të çmimeve të SEC, Sonnenshein beson, kjo do të “hapë rrugën” për produktet e bazuara në të ardhme të kriptomonedhave në treg. Sipas tij, një zhvillim i tillë mund të sugjerojë gjithashtu se SEC po rritet më “komode” me tregun themelor të spotit të bitcoin.

Kripto ETF në shkallë gri
Grayscale dhe Bursa e Nju Jorkut u paraqitën për të kthyer fondin më të madh në botë të bitcoin, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), në një ETF të martën. Kompania gjithashtu menaxhon Trustin e saj Grayscale Ethereum (ETHE), ndër produktet e tjera të investimit.

Sipas Sonnenshein, Grayscale ka qenë proaktive në përpjekjet e saj gjatë disa viteve të fundit në punën me rregullatorët dhe partnerët e industrisë për të lehtësuar nisjen e një ETF të bitcoin Grayscale.

“Ne kemi pritur që rregullatorët tanë të kenë komoditetin që u nevojitet për të lejuar këto produkte në treg,” tha Sonnenshein. “Dhe tani që ne besojmë se ata kanë ngushëllimin e nevojshëm që u nevojitet, tani është koha që jo vetëm të hapim derën për produktet e bitcoin me bazë të së ardhmes, por edhe produktet e mbështetura fizikisht.”

Ai gjithashtu përshkroi tendencën e shfaqjes së produkteve të reja për investitorët për të zgjeruar dhe diversifikuar ekspozimin e tyre në hapësirën e kriptove si një prirje që nuk tregon “shenja të ngadalësimit”.

“Dhe kështu, ndërsa ne mendojmë se çfarë duan investitorët, suksesi i GBTC-së ka treguar me të vërtetë se investitorët po e kërkojnë atë ekspozim në një produkt të mbështetur fizikisht ose me bazë spoti,” tha Sonnenshein. “Dhe ne parashikojmë të punojmë, përsëri, në mënyrë proaktive me SEC për të bërë atë konvertim në një ETF dhe ngritjen në Bursën e Nju Jorkut.”

Radari.al