L’Équipe raporton se UEFA mbajti dje një takim midis të gjitha federatave të saj anëtare me temën e një Kupe Botërore që do të mbahet çdo dy vjet, me vendimin e FIFA-s për projektin që do të vijë pas disa javësh. Autoritetet evropiane të futbollit ishin të qartë se ky ndryshim do të rrezikonte të ardhmen e futbollit kontinental.

Vidjokonferenca u hap megjithatë nga presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino, i cili u mbrojt, duke treguar se ai ishte atje për të “përmirësuar futbollin”, para se të nënvizonte se asgjë nuk ishte vendosur ende. Infantino vazhdoi të shpjegoi se ai po kërkonte një zgjidhje të bazuar në konsensus dhe se FIFA do të mblidhej sot për të debatuar këtë temë, me një asamble të përgjithshme ndoshta të jashtëzakonshme në dhjetor për të dhënë vendimin përfundimtar.

UEFA pastaj vazhdoi të paraqiste një studim të kryer nga një “kabinet i pavarur” mbi efektet e mundshme të një Kupë Bote çdo dy vjet dhe një numër të reduktuar pushimesh ndërkombëtare gjatë vitit. Kjo përfshinte ndikimin e shtuar të dëmtimeve të lojtarëve në momentet kryesore në kalendarin ndërkombëtar të futbollit.

Më pas u njoftua se federatat anëtare do të humbnin 3 miliardë euro gjatë katër viteve nëse kualifikueset do të mbaheshin në një pushim dhe 2.5 miliardë euro nëse do të mbaheshin mbi dy. Arsyet e dhëna për këtë vlerësim ishin vështirësia në mbushjen e stadiumeve gjatë një periudhe kaq të ngjeshur lojërash, si dhe ulja e të ardhurave nga të drejtat e transmetimit. Marrëveshjet e sponsorizimit – të cilat do të priren të favorizojnë skuadrat, ndeshjet e të cilëve janë të përhapura gjatë vitit – gjithashtu do të ulen.

Radari.al