Ambasadori i BE, Luigi Soreca  tha se raporti konfirmoi edhe një herë se Shqipëri ai ka plotësuar të gjitha kushtet dhe se konferenca e parë ndërqeveritare duhet të mbahet brenda vitit 2021. Ai tha se vendi ka bërë përparim me luftën ndaj korrupsionit dhe reformën në drejtësi, por ka ende punë për të bërë me procesin e vettingut dhe shtyrjen e aftit të tij si dhe me lirinë e shprehjes së lirë.

“VLERËSIMI ËSHTË I DREJTË I SITUATËS NË SHQIPËRI NË LIDHJE ME RRUGËTIMIN E SAJ DREJT BE, IA DHANË MERITAT ATY KU I TAKOJNË DHE I JANË BËRË KRITIKA ATY KU KËRKOHET MË SHUMË VËMENDJE. NË RAPORT THUHET SE PAVARËSISHT SFIDAVE, SHQIPËRIA KA VIJUAR ME PËRPARIMET PËR REFORMAT E PREKSHME. SHQIPËRIA I KA PËRMBUSHUR KUSHTET DHE KONFERENCA E PARË NDËRQEVERITARE DUHET TË MBLIDHET PARA FUNDIT TË VITIT, PO BËHET PUNË INTENSIVE ME DREJTUESIT E BE.

NË FUSHËN E STUDIMIT TË LIGJIT KA PASUR REZULTATE KONKRETE ME REFORMËN NË DREJTËSI DHE SHQIPËRIA KA BËRË PËRPARIM NË LUFTËN KUNDËR KORRUPSIONIT. LIRIA E FJALËS, SULMET VERBALE DHE FUSHATA BALTOSJE KUNDËR GAZETARËVE NUK DUHET TË VIJOJNË DHE DUHET BËRË MË SHUMË PËR PAVARËSINË E RREGULLATORIT TË MEDIAS. VETË-RREGULLIMI I MEDIAVE ONLINE DUHET TË SIGUROHET DHE QEVERIA DUHET TË ANGAZHOHET PËR TË SIGURUARA NDRYSHIMET TË MUNDSHME PËR RREGULLIMIN E MEDIAT NË PËRPUTHJE ME KOMISIONIN E VENECIAS. FUSHA KYÇE KU PRITEN PËRPARIME JANË PROCESI I VETTINGUT DHE ZGJATJA E TIJ DHE LUFTA KUNDËR KRIMIN E KORRUPSIONIT PASI SË PARI JANË NË INTERESIN STRATEGJIK TË QYTETARËVE”, THA SORECA.

Radari.al