Piazza Affari u përkeqësua gjatë mëngjesit dhe, në mes të sesionit, e gjeti veten të veshur me fanellën e zezë në bursat e Kontinentit të Vjetër, të gjitha në negativ nga frika se inflacioni mund të përshpejtojë një shtrëngim monetar nga bankat qendrore dhe i zhgënjyer nga të dhënat makro nga Kina, ku PBB -ja në tremujorin e tretë u rrit vetëm me 4.9%. Londra humbi 0.2%, Frankfurt 0.6%ndërsa Milani dhe Parisi ranë me 0.9%.

Ndërsa nafta vazhdon të funksionojë, me WTI në 83.60 dollarë (+ 1.6%) dhe Brent në 85.75 (+ 1%), gazi gjithashtu ka filluar të fluturojë përsëri, pasi doli që Rusia do të mbante furnizimet në Evropë ishin të kufizuara në nëntor, me TTF, treguesi bazë për gazin evropian, i cili u rrit me 17.7% në 103.2 euro.

Analistët kanë frikë se nxitimi i çmimeve mund të jetë më pak kalimtar sesa bankat qendrore po përpiqen të sugjerojnë dhe tregu i parasë po vë bast për një rritje të hershme të normës.

Në Piazza Affari, Banca Mediolanum (-6%), Unipol (-4.1%), Intesa (-3%) dhe Generali (-2.1%) pësuan, të penalizuar nga shkëputja e kuponit. Mps është peshuar gjithashtu (-1.7%), mbi të cilën qëndron hipoteza e një rikapitalizimi prej më shumë se 5 miliardë, funksionale për martesën me Unicredit (-0.7%) dhe ndërsa bonot e varura të Sienës shemben në Bursë. Në kundërshtim me trendin, disa banka për të cilat basti është në rrezik, të tilla si Banco Bpm (+ 1.8%) dhe Bper (+ 1.3%), dhe letra me vlerë të menaxhimit të aktiveve, duke filluar me Banca Generali (+ 1.9%). E keqe edhe Campari (-1.6%), Hera (-1.5%) dhe Atlantia (-1.4%). Në Evropë, vetëm energjia (+ 0.6%), e nxitur nga rritja e çmimeve, dhe bankat (+ 0.2%), duke shpresuar në rritjen e normave, mbajnë të vetin.

Radari.al