VJEN NJË MOMENT NË JETËN TUAJ KUR DUHET TË PËRMBLIDHENI DHE TË PYESNI VETEN NËSE JENI VËRTET TË LUMTUR. LUMTURIA PËRBËHET NGA GJËRA TË VOGLA, SYNIME, MOMENTE POR, MBI TË GJITHA, NGA NJERËZ. DISA NGA KËTO, MEGJITHATË, JO VETËM QË NUK MUND TË NA BËJNË TË LUMTUR, POR EDHE TË NA DËMTOJNË DERI NË ATË PIKË SA TË NA BËJNË TË HUMBASIM ÇDO BESIM NË VETVETE.

Është e qartë se qëndrueshmëria në jetën tonë e njerëzve që nuk na duan nuk mund dhe nuk duhet të tolerohet për një kohë të gjatë, kështu që gjëja më e mirë që mund të bëni është t’i distanconi ata. Nuk është e lehtë, veçanërisht pasi shumicën e kohës është dikush që është veçanërisht afër nesh dhe për të cilin ndiejmë dashuri. A mund ta heqim qafe këtë barrë emocionale një herë e përgjithmonë? Absolutisht po, thjesht ndiqni këto këshilla dhe do të ktheheni për të marrë jetën përsëri në dorën tuaj!

Vetëdijesohuni për problemin

Mund të duket e parëndësishme, por para se të heqim dikë të dëmshëm, duhet të jemi të vetëdijshëm se dikush është i pranishëm në jetën tonë. Nuk është e lehtë, të kuptosh se diçka që na intereson në të vërtetë na dëmton, është një proces që kërkon kohë, por, pasi të ndërmerret, është një rrugë malore.

Mos u ndjeni fajtorë

Faji është ndjenja më e zakonshme kur duhet të ndahesh me dikë; është normale, madje edhe njerëzore, por kjo nuk do të thotë që kjo ndjenjë duhet t’ju trembë. Ndjenja e vetme e fajit që duhet të provoni është ajo ndaj vetes, nëse vazhdoni të lejoni që ata që nuk ju duan të qëndrojnë në jetën tuaj.

Mos e fajësoni veten

Nëse dikush nuk na do apo nuk na vlerëson, faji nuk është i yni, kështu që është e kotë të pyesim veten nëse diçka nuk shkon apo nëse ne vetë jemi përgjegjës për qëndrimin e dikujt tjetër. Jo kështu, të gjithë janë përgjegjës për veprimet e tyre dhe nëse dikush nuk na respekton problemi është vetëm i tij.

Rimendoni gjithçka që na bëri të ndihemi keq

Si këshillë mund të duket pak mizore, por, na besoni, është ndoshta më e dobishme nga të gjitha. Duke menduar përsëri për çdo moment në të cilin personi tjetër na ka lënduar, do të forcojë vullnetin tonë për të mos dashur më që ata të jenë të pranishëm në jetën tonë. Kujtimi i gjithçkaje që është e gabuar në një marrëdhënie, qoftë dashuri apo miqësi, do të na ndihmojë të marrim vendimin përfundimtar për t’u larguar pa mendime të kota.

01

Përballuni me dikë nga jashtë

Shumicën e kohës, në marrëdhëniet personale, kemi të ashtuquajturën “proshutë para syve”, kështu që nuk mund të jemi në gjendje të shohim disa sjellje të gabuara ndaj nesh. Mënyra më e mirë për të hapur sytë tanë është përballja me një person të jashtëm. Le të përpiqemi t’i tregojmë atij/asaj për situatën që po përjetojmë dhe të dëgjojmë mendimin e tij/saj, do të jetë objektiv dhe i sinqertë.

Merrni hapin e madh: largohuni

Pasi të jeni bërë të vetëdijshëm për problemin, është koha për të vepruar. Le të largohemi pa keqardhje nga ata që nuk na duan, nga ata që na bëjnë të vuajmë dhe të ndihemi keq. Le të mos shohim më prapa dhe, mbi të gjitha, të mos harrojmë kurrë se duhet ta duam njëri-tjetrin. Personi i parë për të cilin duhet të mendojmë është gjithmonë vetja, nuk është një fjalim egoist por, përkundrazi, i dashurisë së thellë për veten.

Shijoni lumturinë tuaj

Si ndiheni kur ndiheni të lirë nga një prani e rëndë dhe e dëmshme? Mirë, kështu? Le të shijojmë çdo moment të kësaj lumturie të përtërirë personale dhe çdo herë që ndeshemi me dikë toksik, le të përpiqemi të kujtojmë se si është të jesh në paqe me veten. E bëjmë çdo përvojë të kaluar një mësim për të ardhmen, në mënyrë që të mos hasim në të njëjtat gabime.

Të dashur lexues, ekziston vetëm një jetë, prandaj le të mos e humbasim atë me njerëzit që nuk do të kujdesen kurrë për të mirën tonë.

Radari.al