Presidenti rus Vladimir Putin mendon se kriptomonedhat kanë vlerë – por ai nuk është i bindur se ato mund të zëvendësojnë dollarin amerikan në zgjidhjen e tregtive të naftës.

Disa muaj më parë, zëvendëskryeministri i Rusisë, Alexander Novak, sugjeroi që vendi mund të largohej nga kontratat e papërpunuara të shprehura në dollarë nëse SHBA vazhdon të vendosë sanksione të synuara ekonomike.

I pyetur nëse bitcoin ose një kriptomonedhë tjetër mund të përdoret si një alternativë ndaj dollarit, Putin tha se është “shumë herët për të folur për tregtinë e burimeve të energjisë me kriptomonedha”.

“Unë besoj se ka vlerë, por unë nuk besoj se mund të përdoret në tregtinë e naftës.”

“Kriptomonedhat nuk mbështeten ende nga asgjë,” tha Putin. “Mund të ekzistojë si një mjet pagese, por mendoj se është shumë herët për të thënë për tregtinë e naftës me kriptomonedha.”

Udhëheqësi rus gjithashtu tregoi konsumin masiv të energjisë nga kriptovmonedhat si një pengesë potenciale për përdorimin e tyre. Bitcoin kërkon shumë fuqi llogaritëse për të përpunuar transaksionet dhe për të prodhuar shenja të reja.

Sidoqoftë, Putini nuk tha fjalë për përpjekjen e Rusisë për t’u larguar nga mbështetja në dollar.

“Unë besoj se SHBA bën një gabim të madh në përdorimin e dollarit si një instrument sanksioni,” tha ai. “Ne jemi të detyruar. Ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse të kalojmë në transaksionet në monedha të tjera. ”

“Në këtë drejtim, mund të themi se Shtetet e Bashkuara kafshojnë dorën që e ushqen atë,” shtoi Putin. “Ky dollar është një avantazh konkurrues. Currencyshtë një monedhë rezervë universale dhe Shtetet e Bashkuara sot e përdorin atë për të ndjekur qëllimet politike, dhe si rezultat ato dëmtojnë interesat e tyre strategjikë dhe ekonomikë ”.

Në qershor, Rusia njoftoi se do të heqë pasuritë e dollarit amerikan nga fondi i saj i pasurisë sovrane.

Radari.al