Zgjedhje vendore të parakohshme nuk do të ketë dhe votimet e rradhës për bashkitë do të mbahen në vitin 2023. Një konkluzion i tillë arrihet pas konkluzionit të Komisionit të Venecias në përgjigjen që i kthen Gjykatës Kushtetuese, sa i përket ankimimit të Shoqatës së Bashkive të drejtuar nga Voltana Ademi.

Në dokumentin analitik madje, anëtarët e Venecias shprehen se Gjykata Kushtetuese nuk ka kompetence të shqyrtojë pavlefshmërine e zgjedhjeve.

“E drejta e partive të marrin pjesë në zgjedhje nuk është detyrim; bojkoti nuk është i pranueshëm dhe nuk mund të justifikoje cënimin e periodicitetit të zgjedhjeve; bojkoti nuk mund të kthehet në levë të partive për të bllokuar zgjedhjet;  e drejta e qytetarëve për të votuar nuk mund cënohet as me justifikimin e pluralizmit”.

Edhe pse në konkluzionin e mëparshëm për veprimtarinë e Presidentit shtyrja e datës së zgjedhjeve nuk konsiderohet shkelje e rëndë kushtetuese, Venecia këtë radhë shton se dhe Kreu i Shtetit nuk mund të anulonte votimet e 30 qershorit.

 “Presidenti nuk ka të drejtë të shtyjë zgjedhjet në kushtet e mungesës së bazes ligjore;  në këto raste gjykata Kushtetuese mund të konsideroje shtyrjen e zgjedhjeve si antikushtetuese; vendimi i Kolegjit Zgjedhor që konstaton pavlefshmërinë dekretit të Presidentit për shtyrje zgjedhjesh dhe pse s’është objekt shqyrtimi në Gjykatën nuk mund të nënvlerësohet e të mos konsiderohet”.

Partia Demokratike dhe LSI vendosi bojkotimin e zgjedhjeve vendore të 30 qershorit pas djegies së mandateve parlamentare. Pas kësaj në votime u përfshi Partia Socialiste dhe Bindja Demokratike, çka solli që të gjitha bashkitë të ishin nën drejtimin e selisë rozë.

Pas zgjedhjeve, vetëm bashkia Shkodër drejtohet nga Voltana Ademi për shkak se pas akuzave mbi Valdrin Pjetrin, votimet nuk u zhvilluan.

Procesi u atakua në Gjykatën Kushtetuese nga Shoqata e Bashkive e drejtuar nga Voltana Ademi.

Kushtetuesja para se të vendoste mbi këtë çështje kërkoi mendimin e Komisionit të Venecias.

Radari.al