Industria e kriptomonedhës po rritet me shpejtësi, siç janë shqetësimet për ndikimin e saj në mjedis. Kriptoja origjinale dhe më e popullarizuar, Bitcoin, është energji intensive nga dizajni, e “minuar” nga miliona kompjuterë me fuqi të lartë në të gjithë botën.

Kjo i vë entuziastët në një pozitë të vështirë. Ata thonë se shenjat kripto do të fuqizojnë një internet të decentralizuar, duke ndryshuar ekonominë e bankave, financave, lojërave, blerjeve, argëtimit dhe madje edhe ndërveprimit njerëzor.

Por nëse kripto, tashmë me vlerë 2 trilionë dollarë, është e ardhmja, kjo industri – si çdo tjetër – nuk mund të përballojë të injorojë ndryshimet klimatike dhe duhet të përqafojë qëndrueshmërinë. Ether, kriptovaluta e dytë më e popullarizuar, përdor shumë energji, si Bitcoin, por zhvilluesit e saj po planifikojnë një kalim në një metodë minierash që është më miqësore me mjedisin.

DealBook mblodhi tre ekspertë të shquar për të debatuar mbi zgjidhjet për gjelbërimin e kriptove: Alex de Vries, një shkencëtar i të dhënave i cili krijoi Indeksin e Konsumit të Energjisë Bitcoin; Kathleen Breitman, bashkëthemeluese e rrjetit blockchain Tezos; dhe Paul Prager, shef ekzekutiv dhe themelues i kompanisë së minierave Bitcoin Terawulf, i cili është një veteran i industrisë së energjisë.

Duke llogaritur koston
Pjesa më e madhe e ndikimit mjedisor të kriptove vjen nga energjia e përdorur nga kompjuterët për të gjeneruar shenja të reja dixhitale, përmes një procesi të quajtur “dëshmi e punës”. Kjo kërkon shumë fuqi përpunuese: Sipas disa masave, fermat e serverëve që konkurrojnë për të gjeneruar Bitcoins të reja përdorin po aq energji elektrike në vit sa një vend i vogël, si Kili ose Belgjika.

DealBook: Pse minierat kripto përdorin kaq shumë energji?

Minierat po krijojnë blloqe të reja për blockchain Bitcoin. Ato transaksione do të kthejnë shpërblime, të paguara në Bitcoin. Konsumi i energjisë është në pjesën ku po përpiqeni të përfundoni këto blloqe për blockchain. Ju keni rreth tre milion makina në të gjithë botën që marrin pjesë në një lojë masive të “mendoni numrin”, duke gjeneruar 140 kuintilion supozime çdo sekondë të ditës, pa pushim. Pastaj, ata arrijnë të krijojnë pjesën tjetër për blockchain, por kjo është pjesa që konsumon energji. Dhe jo çdo kriptovalutë ka nevojë për këtë.

Duke pasur parasysh kriptovalutat më të reja që përdorin më pak energji, a është miniera Bitcoin tashmë e vjetëruar?

Breitman: Unë fillova një projekt konkurrues, por mendoj se është duke thënë për qëllimet e diskutimit tonë se në thelb asnjë kriptovalutë që ka nisur në katër ose pesë vitet e fundit nuk ka përdorur dëshmi të punës, dhe kjo sepse është teknologji e vjetëruar. Unë do të argumentoja se kostot e lidhura me energjinë, disa janë të justifikuara për shkak të qëllimit të asaj që bëjnë. Por unë do ta cilësoja atë. Duke përdorur një teknologji që krijon një sasi të panevojshme të taksës mbi mjedisin-të cilin, si dikush që beson në ndryshimet klimatike të bëra nga njeriu, jam shumë i prirur të mos e miratoj.

Bitcoin si bateri
Energjia e gjelbër shkon dëm nëse nuk përdoret kur gjenerohet. Bateritë që mund të ruajnë energji të rinovueshme kur dielli nuk shkëlqen ose era nuk fryn janë grail i shenjtë i industrisë së energjisë. Tani për tani, këto nuk ekzistojnë në shkallën e nevojshme. Por disa shohin një mënyrë që Bitcoin mund të funksionojë si një lloj tjetër i “baterisë”. Mund të ruajë vlerën e energjisë së rinovueshme duke shndërruar energjinë diellore dhe të erës në dispozicion me ndërprerje në një aktiv dixhital të tregtuar globalisht me jetëgjatësi të pakufizuar.

Një mënyrë tjetër që nxjerrja e Bitcoin mund të bëhet më e qëndrueshme, disa argumentojnë, është përdorimi i energjisë së “bllokuar” ose të humbur, për shembull kapja e fuqisë së gazit flakërues në copat e naftës për të prerë para dixhitale.

A mund të bëhet e qëndrueshme miniera kripto?

Kur keni një rrjet elektrik, dëshironi që ai rrjet të bëhet gjithnjë e më i qëndrueshëm. Keni shumë më tepër energji të rinovueshme. Këto janë zgjedhje të ndërprera të furnizimit me energji – hidro, diellore dhe të erës, të cilat janë të gjitha të shkëlqyera, të cilat ne do t’i sigurojmë për kapacitetin tonë minerar. Ju dëshironi të keni një ngarkesë që është konstante, e cila mundëson që rrjeti të jetë i fortë. Ju keni këtë ngarkesë që është miniera e Bitcoin gjatë gjithë kohës, por kjo ngarkesë mund të largohet. Mund të mbyllet në 200 orë në vit kur ka probleme me furnizimin. Pra, është mirë për rrjetin. Kjo është e mirë për të gjithë.

A ka kuptim metafora e Bitcoin si bateri?

Një bateri me një drejtim nuk është një bateri. Ka miniera Bitcoin në Teksas. Kishte një krizë atje dhe njerëzit po ngrinin. Pse ata nuk ishin në gjendje të përdorin energjinë e ruajtur në atë bateri Bitcoin? Kjo nuk është një bateri.

Si tjetër Bitcoin mund të ndihmojë me energjinë e humbur?

Në fund të ditës, ka një sasi masive të energjisë elektrike në vendin tonë që thjesht është bllokuar ose tretur. Pra, përsëri, konteksti. Keni nevojë për rezerva tjerrëse këtu. Ju keni nevojë për lehtësira fleksibël të ngarkesës bazë për të qenë në gjendje të zhvilloni rrjetin nëse të gjithë duan qëndrueshmëri, dhe unë sigurisht që dua. Kjo është ajo që nxjerrja zero e karbonit nga minierat Bitcoin.

Përdorimi i energjisë së tepërt për të minuar kripton e bën atë më të qëndrueshëm?

Bitcoin përdor shumë energji, por nëse është një përdorim i energjisë që përndryshe do të shkonte dëm atëherë nuk është me të vërtetë një problem. Dhe kjo është shumë nga të ashtuquajturat asete të bllokuara. Por në shumë raste ato asete ndodh të jenë lëndë djegëse fosile. Kina kohët e fundit ndaloi minierat e Bitcoin sepse këta minatorë të Bitcoin ishin përfundimisht përgjegjës për ringjalljen e minierave të qymyrit. Ne po shohim shembuj të ngjashëm në SHBA dhe Nju Jork, ku një fabrikë gazi u ringjall nga nxjerrja e Bitcoin.

Përtej energjisë elektrike
Një faktor shpesh i neglizhuar në koston mjedisore të kriptove është pajisja e minierave, e cila vjetërsohet shpejt dhe gjeneron mbeturina elektronike toksike.

Pse pajisjet e përdorura për minierat janë një shqetësim mjedisor?

De Vries: Minatorët e Bitcoin po përpiqen të bëjnë pajisje më fitimprurëse gjatë gjithë kohës, dhe ato makina po përmirësohen me një ritëm të shpejtë. Ata janë breza të vjetër mjaft shpejt dhe janë kaq të specializuar. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me emetimet e karbonit, por edhe rritjen e I.T. mbeturinat e pajisjeve. Janë gjithashtu materiale toksike. Kjo është ndotja e ujit, dhe pjesët në incenerator në një moment, dhe që asnjë sasi e burimeve të rinovueshme nuk mund t’i rregullojë kurrë.

A ka probleme të tjera me harduerin?

De Vries: Minierat kërkojnë pajisje shumë të specializuara. Sapo të rritet çmimi i Bitcoin, ajo që ndodh është se paratë që shkojnë për minierat e Bitcoin rriten. Ata kanë një nxitje të madhe për të shtuar më shumë makina. Sapo të rritet, ato, para së gjithash, ndikojnë në atë zinxhir furnizues global të gjysmëpërçuesve. Ju mund të keni bërë një çip për një kompjuter personal ose automjet elektrik ose ndonjë gjë tjetër. Shtë e vështirë të përcaktohet sasia e pasojave të kësaj.

Dy forma të rregullimit ka të ngjarë kur bëhet fjalë për koston mjedisore të kriptove, tha Prager. Lloji i parë do të kërkonte më shumë transparencë në lidhje me kostot e karbonit për të drejtuar një biznes kripto, dhe i dyti do të impononte një lloj takse karboni. “Ne mendojmë në fund të ditës se njerëzit që zgjedhin të drejtojnë biznese që përdorin lëndë djegëse fosile do të kenë kosto më të larta se njerëzit që kanë biznese që nuk përdorin lëndë djegëse fosile,” tha ai.

Organizatat e drejtësisë mjedisore dhe ekonomike po bëjnë presion për këto lloj kërkesash. Këtë javë, më shumë se 70 organizata jofitimprurëse, përfshirë Sierra Club, Institutin e Tregjeve të Hapura dhe Qendrën e Veprimit për Garë dhe Ekonomi, i kërkuan Kongresit të faktorizojë përdorimin e energjisë së kriptove në çdo rregull të ri për këtë sektor. “Ndërsa eksploroni përgjigjet legjislative dhe rregullatore për të siguruar mbrojtjen e investitorëve në industri, është thelbësore që të merrni parasysh rreziqet e stabilitetit financiar që paraqesin ndryshimet klimatike,” shkruan ata në një letër drejtuar udhëheqësve të Kongresit.

Por rrotat e qeverisë rrotullohen ngadalë dhe kripto po zhvillohet shumë shpejt, kështu që ka të ngjarë që industria të përqafojë qëndrueshmërinë me të njëjtin intensitet siç ka inovacioni.

Radari.al