Si lider, ka shumë shanse të jeni në një kërkim të vazhdueshëm për përsosmëri. Dhe ndërsa grumbullimi i përvojës dhe njohurive është i vlefshëm, ekziston një fushë e zhvillimit profesional thelbësor për suksesin, pavarësisht nga industria ose roli juaj: aftësia për të komunikuar në mënyrë efektive.

Komunikimi efektiv do të thotë që ju lidheni me audiencën tuaj dhe se ata marrin mesazhin tuaj të synuar. E bërë mirë, kjo ju ndihmon të lidheni me të tjerët, rrit marrëdhëniet tuaja, krijon besim dhe hap rrugën për suksesin në karrierë duke kapërcyer hendekët midis jush dhe klientëve, kolegëve dhe partnerëve tuaj.

Ju përmirësoni komunikimin efektiv përmes praktikave të qëllimshme; nuk ndodh thjesht. Këtu janë pesë mënyra për të përmirësuar aftësitë tuaja të komunikimit:

1. Jini të qartë

Qartësia është themeli për një komunikim efektiv. Kur nuk jeni të qartë, do t’i detyroni të tjerët të bëjnë punën e vështirë për të marrë me mend mesazhin tuaj të synuar. Si rezultat, ata ose do ta kenë kuptuar mesazhin gabim ose do t’i shikoni duke kruajtur kokën. Dhe kur ngatërroni njerëzit, do të humbni ata.

Zgjidhja? Thuaj atë që do të thuash dhe kupto atë që thua. Rezistojini tundimit për të provuar dhe mbuluar shumë terren, dhe në vend të kësaj, përqendrohuni në një gjë. Kjo ju bën të kuptoni dhe merrni parasysh mesazhin tuaj, dhe e bën më të lehtë për të tjerët që t’ju kuptojnë, duke frymëzuar besim.

2. Jini konciz

Mark Tëain ka thënë: “Nëse do të kisha më shumë kohë, do të kisha shkruar një letër më të shkurtër” – një referencë se sa cilësia është më e rëndësishme se sasia.

Një email i pafund ose posta zanore e zhurmshme është puthja e vdekjes në lojën e komunikimit. Atë që ju e konsideroni një rrjedhë të ndërgjegjes, të tjerët do ta shikojnë si një gjarpërim të paorganizuar dhe të pasigurt. Ju shpejt do të humbni vëmendjen e auditorit tuaj dhe mundësinë për të komunikuar. Kur doni të jepni një mesazh, tregohuni të qëllimshëm në lidhje me të, eliminoni materialin e jashtëm dhe shkoni në pikë.

3. Kini parasysh auditorin tuaj

Komunikimi është efektiv vetëm nëse auditori merr mesazhin tuaj të synuar, kështu që mbani mend këto katër fjalë: nuk ka të bëjë me ju.

Shumë shpesh, ne supozojmë se të gjithë mendojnë, sillen dhe komunikojnë në të njëjtën mënyrë si ne; gabim i madh. Në vend të kësaj, përpiquni ta vendosni veten në vendin e auditorit tuaj, merrni parasysh dëshirat dhe nevojat e tyre dhe rregulloni komunikimet tuaja në përputhje me rrethanat.

Gjithashtu, kini parasysh preferencat e komunikimit të auditorit tuaj. Të gjithë komunikojnë ndryshe dhe kanë platformat e tyre të preferuara. Disa pëlqejnë audiot e të tjerë tekstet. Mos supozoni se e dini; pyesni dhe konfirmoni.

4. Jini të qëllimshëm me fjalët tuaja

Zgjedhja e fjalës suaj vendos tonin dhe shkakton një përgjigje emocionale, dy gjëra kritike për një komunikim efektiv. Përfshirja e gjuhës evokuese në repertorin tuaj ju hap një leksik më përshkrues, interesant. Kurrë nuk do të të duhet të përdorësh “bukur” ose “mirë” disa herë. Në vend të kësaj, ju do të bini në sy, do të tërhiqni vëmendjen e auditorit tuaj dhe do të siguroheni që mesazhi juaj të jetë më i paharrueshëm.

Mos harroni, mënyra se si komunikoni është po aq e rëndësishme sa ajo që komunikoni. Gjuha e orientuar drejt veprimit përcjell një ton të fortë dhe të qartë dhe na shtyn të bëjmë diçka në vend që të mbetemi bosh. Aty ku është e mundur, minimizoni gjuhën pasive dhe përdorni zërin aktiv për të shtuar më shumë fuqi dhe qëllim në fjalët tuaja.

5. Jini proaktiv

Shtyrja e bisedimeve, bërja e supozimeve ose mos ndjekja e dikujt me dikë do të gërryejë besimin dhe do të dobësojë marrëdhëniet. Në mënyrë ideale, ju doni të parandaloni problemet (në vend që të përpiqeni t’i rregulloni ato pas faktit), t’u përgjigjeni pyetjeve para se të ngrihen dhe të parashikoni nevojat e atyre me të cilët po punoni. Komunikimi proaktiv mund t’i arrijë të gjitha këto.

Të krijosh zakonin e fillimit të komunikimeve do të thotë të menaxhosh pritjet për të vendosur afate dhe rezultate realiste, të marrësh guximin për të pasur biseda të vështira dhe të gabosh në anën e komunikimit të tepërt duke përmbledhur bisedat, duke i mbajtur të gjithë të përditësuar dhe në të njëjtën faqe.

Duke i përmirësuar qëllimisht aftësitë tuaja, do të bëheni një komunikues dhe udhëheqës efektiv që lidhet lehtësisht me të tjerët.

Radari.al