Organizata për të drejtat e njeriut Amnesty International i ka kërkuar Premier League të ndryshojë testimin e saj për pronarët e rinj të klubeve të reja.

Pranimi vjen pasi Newcastle United duket se do të merret përsipër nga një konsorcium i mbështetur nga Arabia Saudite.

CEO i Amnesty International në Mbretërinë e Bashkuar konfirmoi se ata kanë dërguar një test të ri “në përputhje me të drejtat e njeriut” në Premier League për të rekomanduar që ata të rishikojnë mënyrën e kryerjes së testeve të pronarit dhe drejtorit.

Ai tha: “Në vend që t’i lejojmë ata që janë të përfshirë në shkelje serioze të të drejtave të njeriut të futen në futbollin anglez thjesht sepse kanë xhepa të thellë, ne i kemi kërkuar Premier League të ndryshojë testin e pronarëve dhe drejtorëve të tyre për të adresuar çështjet e të drejtave të njeriut.

“Fraza” të drejtat e njeriut “nuk shfaqet as në testin e pronarëve dhe drejtorëve, pavarësisht se futbolli anglez supozohet se respekton standardet e FIFA -s. Ne i kemi dërguar Premier League një test të ri të sugjeruar në përputhje me të drejtat e njeriut dhe ne përsërisim thirrjen tonë që ata të rishikojnë standardet e tyre për këtë. “

Amnesty shtoi se si sportet e tjera të tilla si Formula 1, futbolli është një sport jashtëzakonisht i popullarizuar për markën dhe potencialisht lejon një vend të riemërtojë imazhin e tij.

Premier League kishte bllokuar fillimisht Fondin e Investimeve Publike (PIF) që po siguronte 80% të parave të nevojshme për të përfunduar marrjen për shkak të çështjes së piraterisë me beIN Sports mbi transmetimin ilegal të ndeshjeve të Premier League.

Sidoqoftë, një seancë gjyqësore vlerësoi se nuk kishte nevojë që PIF të siguronte ndarje midis shtetit saudit dhe atyre, duke i bërë kërkesat e piraterisë të tepërta.

Kjo tani do të thotë që Premier League mund të lejojë që marrja e Newcastle prej 300 milionë funtesh të përfundojë nëse nuk gjejnë probleme të tjera. Marrja pritet të përfundojë deri në fund të javës më së voni.

Radari.al