Kina dhe Azia po fitojnë luftën e ofertave për furnizimet me gaz natyror ndërsa hemisfera veriore kalon në sezonin e dimrit me inventarë mjerisht të ulët dhe duke rimarrë kërkesën pas pandemisë.

Ashtu si çmimet e gazit natyror u rritën në rekorde në Evropë dhe Azi, Kina e etur për mallra siguroi këtë javë një marrëveshje të madhe afatgjatë të furnizimit me gaz natyror të lëngshëm (LNG) me eksportuesin kryesor Katar.

Kina po kërkon të sigurojë vëllime shtesë të furnizimit afatgjatë të gazit, ndërkohë që po ofron edhe ngarkesa vendore LNG, së bashku me Azinë më të gjerë, duke e lënë Evropën me më pak furnizim vendor dhe duke e përkeqësuar më tej krizën evropiane të gazit.

Autoritetet kineze thuhet se po urdhërojnë ndërmarrjet shtetërore të energjisë që të sigurojnë furnizimin për dimrin “me çdo kusht”, gjë që, thonë analistët, do të rrisë më tej kërkesën për gaz natyror dhe qymyr këtë dimër.

Dhe në janar, Kina do të ketë më shumë vëllime të LNG në dispozicion nën një marrëveshje afatgjatë 15-vjeçare me Qatar Petroleum.

Këtë javë, Qatar Petroleum dhe një filial i Korporatës Kombëtare të Naftës në Det të Kinës (CNOOC) arritën një marrëveshje afatgjatë sipas së cilës Katari do të furnizojë 3.5 milion ton në vit LNG gjatë një periudhe 15-vjeçare duke filluar nga janari 2022.

Që kur Katari filloi të eksportojë LNG në Kinë, gazi i kombit të Gjirit dërgoi 715 ngarkesa LNG në Kinë, nga të cilat 270 ngarkesa (më shumë se 24 milion ton LNG) iu dorëzuan CNOOC.

Marrëveshja e kësaj jave është marrëveshja e dytë e madhe afatgjatë e furnizimit me LNG midis Katarit dhe një gjiganti kinez të energjisë.

Në mars, Qatar Petroleum nënshkroi një marrëveshje dhjetëvjeçare të furnizimit me LNG me gjigantin kinez Sinopec. Vendi i Gjirit do të furnizojë China Petroleum & Chemical Corporation, ose Sinopec, me 2 milion ton në vit LNG, duke filluar në janar 2022.

Pavarësisht marrëveshjeve afatgjata me Katarin, Kina ka ende nevojë për shumë LNG këtë dimër pasi ekonomia e saj rimëkëmbet nga pandemia dhe objektivat e saj të emetimit të energjisë kanë çuar në më shumë përdorim gazi në kurriz të qymyrit.

Këtë vit, nivelet shumë të ulëta të inventarit të gazit në Evropë dhe rezervat e ulëta në Azi pas dimrit jashtëzakonisht të ftohtë dhe të gjatë 2020/2021, së bashku me ekonomitë që po tërhiqen nga kufizimet Covid, po e shtyjnë kërkesën për gaz shumë përpara sezonit të ngrohjes. Tregjet e gazit janë të shtrënguara në të gjithë botën, duke krijuar një efekt të valëzuar në mallrat e tjerë të energjisë, qymyrit dhe naftës bruto.

Çmimet e gazit natyror dhe energjisë të Evropës u rritën përsëri në nivelet më të larta rekord të enjten mes shqetësimeve për furnizimin e ulët dhe parashikimeve të temperaturave më të ulëta se normale në Mbretërinë e Bashkuar.

Kriza e gazit në Evropë po rrit çmimet e LNG -së në Azi, por Azia po fiton luftën e ofertave deri tani, sepse blerësit preferojnë të dërgojnë LNG në Azi, ku çmimi i gazit për milion njësi termike britanike është më i lartë se çmimet ekuivalente në Evropë.

“Ata kanë më shumë fuqi blerëse tani,” tha një ndërmjetës i LNG për Financial Times, duke iu referuar blerësve të LNG në Azi. “Evropa ka furnizime me gazsjellës dhe Kina dhe Japonia nuk kanë alternativa,” shtoi ndërmjetësi.

“Rritja e konsiderueshme e kërkesës për gaz pas COVID-19 si në Azinë Veriore ashtu edhe në Evropë ka krijuar konkurrencë për ngarkesat LNG, veçanërisht nga SHBA dhe Katari, duke rritur çmimet e gazit në nivele rekord për këtë kohë të vitit,” me bazë në Australi tha firma këshilluese për energjinë EnergyQuest në një shënim të enjten.

Çmimet e LNG në Azi sapo kanë tejkaluar jo vetëm rekordet për këtë kohë të vitit, por ato më të larta të të gjitha kohërave nga janari i kaluar. Të enjten, çmimet aziatike të LNG u rritën në më të lartat në rekord, në 34.47 dollarë për milion njësi termike britanike (mmBtu), siç vlerësohet nga S&P Global Platts. Çmimi i së enjtes theu rekordin prej 32.50 dollarë/mmBtu nga janari 2021.

Sipas Citigroup, çmimet e LNG mund të arrijnë deri në $ 100/MMBtu nëse moti veçanërisht i ftohtë i dimrit kombinohet me tregjet e ngushta që kanë çuar në rritjen e çmimeve të gazit natyror.

“Kërkesa e fortë dhe mungesa e përgjigjes së ofertës e kanë shtrënguar ndjeshëm tregun. Çdo rritje e papritur e kërkesës ose ndërprerje e furnizimit mund të çojë çmimin edhe më tej ”, tha banka e investimeve në një shënim javën e kaluar.

Edhe me çmime rekord të LNG, Kina do të blejë më shumë, sipas direktivës nga autoritetet për të siguruar furnizimin “me çdo kusht” dhe për të shmangur ndërprerjet e mëtejshme dhe një ngadalësim të afërt të rritjes ekonomike ndërsa fabrikat mbyllen.

Porosia kineze për sigurimin e furnizimit “sugjeron që çmimet tashmë të larta të LNG dhe qymyrit termik mund të rriten më tej duke blerë kinezë,” thanë të Premten strategët e ING Warren Patterson dhe Wenyu Yao.

“Nëse shohim blerje të forta kineze, kjo do të bëjë presion të mëtejshëm në tregun evropian të gazit natyror,” vunë në dukje ata.

Radari.al