Banka Popullore e Kinës, banka qendrore e vendit, ka njoftuar se të gjitha transaksionet e kripto-monedhave janë të paligjshme, duke ndaluar në mënyrë efektive monedhat dixhitale.

“Aktivitetet e biznesit të lidhura me monedhën virtuale janë aktivitete financiare të paligjshme,” tha banka. Ai shtoi se kriptovalutat, përfshirë Bitcoin dhe Tether, nuk janë monedha fiat dhe nuk mund të qarkullojnë.

Vetëm pak muaj më parë, Kina vendosi rregulla që ndalojnë bankat të ofrojnë shërbime të lidhura me kripto, duke i shtyrë tregtarët në platforma pa recetë dhe shkëmbime në det të hapur. Sidoqoftë, ndalimi i ri shkon shumë më tej, duke synuar shërbimet e ofruara nga shkëmbimet në det të hapur.

Në maj, Banka Popullore e Kinës njoftoi se kompanitë e shërbimeve financiare dhe shërbimet e pagesave do të ndaloheshin nga vendosja e çmimeve ose kryerja e biznesit në monedha virtuale.

Për të frenuar pastrimin e parave, tregtimi i kriptomonedhës ka qenë i paligjshëm në Kinë që nga viti 2019 me ndalime të ngjashme të lëshuara në 2013 dhe 2017.

Kjo nuk do të thotë që Kina po heq dorë plotësisht nga kriptomonedhat, megjithatë. Është vetëm një çështje kontrolli.

Ndalimi i kriptomonedhave vjen në të njëjtën kohë me fillimin e qeverisë kineze nga juani dixhital, monedha e tij sovrane dixhitale tani ose në zhvillim e sipër. Në muajt e fundit, Banka Popullore e Kinës ka nisur projekte prove në qytetet e mëdha për të zhvilluar një sistem dixhital pagesash juan.

Juani dixhital u parashikua në vitin 2014 dhe tashmë ka shpërndarë rreth 30 milionë dollarë në monedhë dixhitale.

Është një rival i qartë për kriptomonedhat e parregulluara. Është gjithashtu mënyra e qeverisë për të sfiduar WeChat dhe Alipay, dy gjigantët privatë që dominojnë tregun e pagesave celulare.

Kina nuk është e vetmja ekonomi e madhe që shikon një monedhë dixhitale të bankës qendrore, edhe nëse planet e Kinës janë shumë përpara të tjerëve.

Rreth 80 vende po eksplorojnë idenë dhe pesë kombe kanë zbatuar deri më tani një monedhë dixhitale-të gjitha në Karaibe.

Një duzinë vendesh evropiane aktualisht po marrin pjesë në zhvillimin e një monedhe dixhitale të bankës qendrore (CBDC), D-Euro. Banka Qendrore Evropiane synon që D-Euro të plotësojë sistemin monetar ekzistues në vend që të zëvendësojë paratë fizike.

Në SHBA, dollari dixhital është ende në kërkim. Në qershor, Komiteti i Shtëpisë së SHBA për Shërbimet Financiare mbajti një dëgjim mbi përfitimet dhe disavantazhet e monedhave dixhitale.

Kundërshtarët e dollarit dixhital tregojnë disa disavantazhe, duke përfshirë mungesën e intimitetit dhe qasjes. Nga ana tjetër e ndarjes dixhitale, përkrahësit pretendojnë se SHBA duhet ta zbatojë atë dhe të marrë një rol udhëheqës në këtë ose të lihet prapa.

Senatorja Demokratike Elizabeth Warren ka folur në favor të dollarit dixhital kur krahasoi një monedhë dixhitale të emetuar nga banka qendrore me kriptovaluta.

“Paraja legjitime publike dixhitale mund të ndihmojë në dëbimin e parave të rreme dixhitale private. Mund të ndihmojë në përmirësimin e përfshirjes financiare, efikasitetit dhe sigurisë së sistemit tonë financiar, ”tha senatori Warren.

Ndërkohë, Rezerva Federale është ende skeptike në lidhje me efikasitetin e monedhave dixhitale të bankës qendrore.

Chris Waller, anëtar i Bordit të Guvernatorëve të Sistemit të Rezervës Federale, kohët e fundit shkroi se qeveria amerikane duhet të ndërhyjë vetëm me një zgjidhje dixhitale të mundshme në rast të dështimeve të rëndësishme të tregut.

“Unë nuk jam i bindur ende se një CBDC do të zgjidhë çdo problem ekzistues që nuk po adresohet më shpejt dhe me efikasitet nga nismat e tjera,” tha Waller.

Sidoqoftë, Presidenti i Rezervës Federale të Dallasit Robert Kaplan tha disa muaj më parë se është “kritike që Fed të përqëndrohet në zhvillimin e një monedhe dixhitale”.

Sipas Bankës për Shlyerjet Ndërkombëtare, 80% e bankave qendrore janë duke u angazhuar me punën e CBDC në një farë mënyre, me 50 përqind tashmë në fazën eksperimentale ose pilot.

Grupi konsulent Accenture vlerëson se një e katërta e vendeve të G-20 do të kenë një lloj monedhe dixhitale në qarkullim deri në vitin 2024.

Radari.al