Tetori çdo vit përkujtohet në të gjitha vendet e botës si Muaji i Ndërgjegjësimit për Kancerin e Gjirit, dhe të gjitha përpjekjet i kushtohen rritjes së vëmendjes dhe mbështetjes për ndërgjegjësimin, zbulimin dhe trajtimin e hershëm, si dhe kujdesin paliativ të kësaj sëmundjeje.

Deri në vitin 2018 kishte një vlerësim të parashikuar të 2.1 milion rasteve të reja të diagnostikuara të kancerit të gjirit tek femrat, që përbënin pothuajse 1 në 4 raste të kancerit tek gratë, të cilat çuan në rreth 627 000 vdekje.

Aktualisht, nuk ka njohuri të mjaftueshme për shkaqet e sakta të kancerit të gjirit; prandaj, zbulimi i hershëm i sëmundjes dhe fillimi i trajtimit mbeten gurë themeli të kontrollit të kancerit të gjirit. Nëse kanceri i gjirit zbulohet herët dhe ka trajtime specifike, ka një shans të mirë që kanceri i gjirit të shërohet. Shumica e vdekjeve ndodhin në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ku shumica e grave me kancer të gjirit diagnostikohen në faza të vonshme për shkak të mungesës së vetëdijes për zbulimin e hershëm dhe pengesave në shërbimet shëndetësore.

Viti i kaluar ka paraqitur një sfidë për pothuajse gjithçka, dhe parandalimi i kancerit të gjirit nuk bën përjashtim.

Në Shqipëri, organizata e vetme e pacientëve me kancer gjiri është Europa Donna Albania, e cila edhe këtë vit ka organizuar një sërë aktivitetesh ndërgjegjësuese dhe senzibilizuese në kuadër të Tetorit Rozë, të cilat do mbahen në ditët në vijim.

Kujtojmë se Tetori Rozë nis nga data 1 tetor deri me 31 tetor.

Radari.al