Vlera e secilës prej dy kriptovalutave më të mëdha-bitcoin (BTC-USD) dhe ethereum (ETH-USD)-ra në fillim të kësaj jave mes një ndalimi të plotë të tregtimit të kriptomonedhës në Kinë dhe tregimit të rregulloreve të ardhshme nga Komisioni Amerikan i Shkëmbimit të Letrave me Vlerë.

Në përgjithësi, çmimet e eterit priren të lëvizin së bashku me bitcoin. Por të dy monedhat përdoren për qëllime krejt të ndryshme që duhet të merren parasysh nga investitorët, thotë Michael Sonnenshein, CEO i Grayscale Investments, i cili e quan veten menaxheri më i madh i aseteve të kriptomonedhës në botë.

Kjo këshillë investimi zbatohet për gamën e gjerë të monedhave të ofruara, tha Sonnenshein, duke i nxitur investitorët të kuptojnë rastet e përdorimit të secilës kriptovalutë në mënyrë që të vlerësojnë qëndrueshmërinë e saj si një investim.

“Gjërat si bitcoin janë ndërtuar në mënyrë të natyrshme për të qenë një formë dixhitale e parave ose një dyqan me vlerë,” thotë Sonnenshein gjatë Samitit Plus të Tregjeve të Yahoo Finance Plus: Crypto Investing. “Ndërsa gjërat si ethereum janë menduar të jenë më shumë një gaz për të fuqizuar aplikimet e decentralizuara, dhe lista vazhdon dhe vazhdon.”

“Ka një sfidë për investitorët,” shton ai. “Tani ka qindra, në mos mijëra, monedha dixhitale atje.”

“Shumë investitorë, mendoj, së pari duhet të kuptojnë teknologjinë themelore, si dhe rastet e përdorimit rreth monedhave të ndryshme dixhitale për të vendosur se çfarë mund të ketë kuptim për ta,” thotë ai.

Ndërsa kritikët e shquar të bitcoin vënë në dyshim efikasitetin e tij si një formë parash, shumë mbështetës të bitcoin thonë se mund të përdoret për transaksione dhe tregojnë për kompani si Overstock.com (OSTK) dhe Starbucks (SBUX) që u ofrojnë klientëve mënyra për të paguar në bitcoin.

Duke folur në një panel në korrik, CEO i Ark Invest/CIO Cathie Wood tha, “Tani për tani transaksionet me vlerë të lartë ndodhin mbi bitcoin dhe ky është një rol shumë i dobishëm.”

Ndërkohë, ethereum përfshin si kriptomonedhën e dytë më të madhe ashtu edhe blockchain që mbështet shumicën e shenjave jo të kompozueshme, ose NFT, të cilat përbëjnë asete dixhitale unike që mund të tregtohen, por jo të përsëriten. NFT -të tërhoqën vëmendjen në mars kur një vepër dixhitale e artistit Beeple u shit në ankand për 69 milionë dollarë.

Pavarësisht nga ndryshimi midis monedhave, disa investitorë do të humbasin plotësisht mundësinë e kriptomonedhës, pranoi Sonnenshein, e Grayscale.

“E vërteta e ekosistemit të monedhës dixhitale është se nuk do të jetë domosdoshmërisht e përshtatshme për çdo investitor,” thotë ai. “Ne priremi të zbulojmë se ata që duan të alokojnë në monedhat dixhitale janë ata që kanë një tolerancë më të lartë të rrezikut, një horizont kohor më të gjatë për investimin e tyre.”

Radari.al