Është e lehtë të largohesh nga qëllimet e tua. Kur gjërat bëhen të vështira, të ndërlikuara ose konfuze, shpërqendrimi na mbron nga ndjenja e shqetësimit. Shpërqendrimet vijnë në disa forma. Mund të jenë miqtë dhe familja juaj që të thonë të mos bësh diçka të rrezikshme edhe pse ka qenë gjithmonë një synim i jetës tënde. Ose një punë që kërkon kaq shumë kohë sa ju pengon të përfundoni një projekt pasioni.

Por forma më e zakonshme e shpërqendrimit nuk janë njerëzit ose gjërat e tjera – në fakt jeni ju. Këtu janë dy kurthet më të mëdha mendore që i pengojnë njerëzit të krijojnë elasticitet dhe besim:

  1. Autokritika

Ndërsa fajësimi i vetes mund të ndihet sikur jeni duke marrë përgjegjësi, në fakt është një mënyrë delikate për të shmangur një qëllim që mund të duket sfidues. Kur përqendrojmë vëmendjen dhe energjinë tonë në atë që nuk na pëlqen te vetja dhe jo në atë që mund të bëjmë ndryshe, kjo autokritikë përforcon atë që ne besojmë, pasi mendjet tona hyjnë në kërkim të provave për të anashkaluar kundërshtimet tona.

Zgjidhja:

Bëni një dialog me veten. Le të themi që ju doni të jeni një udhëheqës ekipi më inkurajues, por besoni se nuk mundeni sepse jeni thjesht nervozë nga natyra.

Shmangni të menduarit e të qenit personi më xheloz që njihni (p.sh., “Unë zemërohem lehtë dhe në shumicën e rasteve nuk mund t’i duroj njerëzit”). Përkundrazi, përqendrohuni në veprimin e ndryshimit. Çfarë do të bënit nëse nuk do ta kishit këtë tipar? Nëse mund të tundnit një shkop magjik dhe mos të ishit më nervoz, dembel ose i pamotivuar – si do të dukej?

Ju mund të arrini në një zgjidhje më inkurajuese: “Kur një anëtar i ekipit vjen tek unë me një ide që nuk është formuar plotësisht, unë mund të mendoj me ta në vend që ta rrëzoj menjëherë”. Etiketa “inatçore” nuk është një rrugë drejt një zgjidhjeje; është një shpërqendrim. Pasi të qetësoheni, mund të orientoheni drejt një problemi të ri për të zgjidhur: Zhvillimi i një zakoni të stuhisë së ideve për të zëvendësuar një zakon kritikues.

  1. Frika se e ardhmja do t’i bëjë jehonë së shkuarës

Ky është një kurth mendor që ndodh kur njerëzit japin dorëheqjen për të përsëritur të kaluarën e tyre, kur supozojnë se performanca e tyre e kaluar përcakton në mënyrë të pandryshueshme performancën e tyre të ardhshme (p.sh., “Nëse kam humbur gjithmonë durimin në një situatë të caktuar, atëherë kjo do të ndodh gjithmonë”). Këto vetëpërcaktime lindin kur njerëzit e përcaktojnë veten në mënyrë të ngurtë dhe i krahasojnë veprimet e tyre me një mënyrë “ideale” të sjelljes.

Zgjidhja:

Imagjinoni të kërkoni një rritje, ose të zgjoheni 30 minuta më herët për t’u ushtruar, ose të rriteni për të udhëhequr një projekt ekipor. Në vend që të fiksoheni se si jeni përpjekur për këto gjëra në të kaluarën, por nuk i keni arritur ato siç duhet, bindeni veten se gjërat janë të ndryshueshme.

Mendoni për rezultatet e ndryshme që mund të ndodhin. Çelësi është të përqendroheni në rezultate pozitive, të qarta dhe kuptimplota. Kështu gjejmë energji, eksitim dhe motivim. Më e rëndësishmja, na ndihmon të zbulojmë destinacione tërheqëse – si merrni një rritje më të lartë se ajo që keni kërkuar, bëheni më produktiv pas stërvitjes tuaj në mëngjes, ose kryeni aq mirë një projekt saqë merrni një promovim. Pasi të keni zgjedhur një destinacion tërheqës, mund të krijoni piketa bazuar në atë destinacion dhe në fund të arrini qëllimet që dikur ishin të pamundura.

Radari.al