Rënia e mprehtë e Bitcoin në 44,000 dollarë, pas miratimit të Bitcoin nga El Salvador, la tregun global të kriptove të dëmtuar me një rënie në 2.03 trilionë dollarë. Ajo gjithashtu la disa kriptovaluta kryesore duke përfshirë Ethereum, Cardano, Binance, Dogecoin në një gjendje të ngjashme. Sidoqoftë, i pakënaqur nga rrëzimi, altcoin Solana arriti një vlerë të lartë të të gjitha kohërave prej 214.96 dollarë më 9 shtator sipas indeksit të çmimeve të CoinMarketCap. Me rritjen e çmimeve, kapitali i tregut i Solana u rrit në rreth 60 miliardë dollarë, duke lënë Dogecoin dhe Ripple nga afër. Rritja astronomike e Solana nga 2 dollarët e vitit të kaluar nuk është një rastësi e thjeshtë. Ajo ka qenë vazhdimisht dëshmitare e rritjes dyshifrore dhe regjistroi një rritje prej 430 përqind në 30 ditët e fundit. Investitorët e Solana shpresojnë se përfundimisht do të linte pas Ethereum dhe Cardano.

Zhvilluesit e Solana besojnë se arsyeja e rritjes së qëndrueshme dyshifrore të Solana që nga viti i kaluar qëndron në teknologjinë e saj themelore që është e pajisur me karakteristikat e mëposhtme të reja:
Zhvilluesit pohojnë se Solana ka blockchain -in më të shpejtë në botë, që është i aftë të mbështesë kontrata, NFT dhe platforma të tjera në hapësirën në rritje të shpejtë të financave të decentralizuara.
Solana ka kampionim kriptografik të kohës që mund të akomodojë midis 50 dhe 65,000 transaksione në sekondë (TPS), secili transaksion me një kosto të ulët prej $ 0.00025. Në krahasim me këtë, Bitcoin dhe Ethereum mund të kenë 5TPS me një kosto prej 5 $ për transaksion dhe 13 TPS me një kosto prej 10-65 $ në varësi të trafikut të rrjetit.
Sistemi Solana përdor një mekanizëm konsensual Proof of Stake (PoS) që zvogëlon kërkesën për fuqi të lartë.
Ekosistemi Solana ka prezantuar një provë të sistemit të Historisë (PoH), që lejon vlerësuesit në rrjet të llogarisin gjendjen e rrjetit nga vetë libri kryesor.
Solana aktualisht ka 400 projekte që funksionojnë në platformën e saj. Midis këtyre projekteve, shkëmbimi i kriptove Aldrin i nisur nga Hisham Khan bashkon financat e centralizuara dhe të decentralizuara. Sipas Hisham, Solana ul barrierat e hyrjes, duke lehtësuar miratimin masiv të financimit të decentralizuar. Zhvilluesit e Solana synojnë të kenë transaksione me shpejtësi rrufe në të gjithë botën dhe të konkurrojnë me NASDAQ dhe Bursën e Nju Jorkut

Radari.al