Eurovision gjithmonë ka qenë një spektakël, i cili pritet me padurim.

Rreth 40 vende pritet të marrin pjesë në konkurs vitin e ardhshëm në Itali. Numri maksimal i vendeve të lejuara për të konkurruar në konkursin e vitit të ardhshëm është 44, ndërsa në Finalen e Madhe do të shfaqen një maksimum prej 26 shtete që lúftojnë për trofeun e lakmuar të Eurovision.

10 vende nga secila gjysmëfinale do të vazhdojnë në Finalen e Madhe, kështu 20 vende do t’i bashkohen vendit pritës, Italisë dhe 5 vende Big: Spanja, Mbretëria e Bashkuar, Gjermania dhe Franca.

Gjithsej 24 vende deri më tani kanë konfirmuar synimin e tyre për të konkurruar në konkursin e ardhshëm të Eurovision 2022 në Itali. Pritet që më shumë vende të konfirmojnë pjesëmarrjen e tyre në muajt në vijim.

Afati i fundit për transmetuesit për të aplikuar për pjesëmarrje përfundon më 16 shtator ndërsa periudha për vendet aplikuese për të tërhequr aplikimin e tyre pa u përballur me një dënim financiar përfundon më 11 tetor.

A do të shohim ndonjë debutim në 2022?

Ende nuk është e sigurt nëse do të shohim ndonjë vend të ri të debutojë në Itali. Si Kosova ashtu edhe Kazakistani janë të etur për të hyrë në garë, por nuk janë në përputhje me rregullat dhe rregulloret e EBU-së për të marrë pjesë në konkurs.

Lihtenshtajni

Transmetuesi kombëtar i Lihtenshtajnit 1FL TV nuk është anëtar i EBU-së prandaj nuk ka të drejtë të marrë pjesë në konkurs. 1 FL TV ka konfirmuar për ESCToday se nuk do të debutojë në Eurovision 2022.

Kosova

Kosova nuk është anëtare e ITU (Unioni Ndërkombëtar i Televizionit), një nga kërkesat kryesore për t’u bërë anëtare aktive e EBU. Kështu RTK nuk është anëtar i EBU dhe aktualisht nuk ka të drejtë të bashkohet me konkursin. Vendi nuk është as anëtar i Kombeve të Bashkuara apo Këshillit të Evropës. Konkursi i Këngës në Eurovision është transmetuar drejtpërdrejt në vendin e Ballkanit vitet e fundit.

Kazakistani

Transmetuesi kazak Khabar Agency është një anëtar i asociuar i EBU që nga viti 2016 dhe kështu nuk ka të drejtë për të marrë pjesë në Eurovision Song Contest, Kazakistani duhet të ftohet zyrtarisht nga EBU për t’u bashkuar me konkursin. Është plotësisht në diskrecionin e EBU-së për të bërë një ftesë në vend ashtu si në rastin e Australisë. Transmetuesi kazak ka transmetuar konkursin vitet e fundit.

Kazakistani debutoi në Eurovision Junior 2018 në Minsk dhe ka konkurruar tri herë në konkurs.

A do ta shohim Australinë në Itali?

Ëndrra përfundimtare e Aussie Eurovision pa ditën e dritës në vitin 2015 kur fqinjët tanë poshtë ishin të ftuar të merrnin pjesë në shfaqjen televizive të preferuar të Evropës në Vjenë. Në vitin 2019 Australia mbajti një finale kombëtare të plotë për të përcaktuar shpresën e saj në Eurovision, duke festuar kështu pjesëmarrjen e saj të pestë radhazi në Eurovision. Aussies vazhduan me finalen e tyre kombëtare në 2020.

Deri më tani SBS duhej të priste një ftesë nga EBU dhe transmetuesi pritës në mënyrë që të merrte pjesë në konkursin e dashur të këngëve, i cili zhvillohet çdo vit. Kjo nuk do të jetë më e nevojshme pasi SBS Australia dhe EBU kanë nënshkruar një marrëveshje pesëvjeçare duke i mundësuar vendit të konkurrojë në konkursin e këngës për pesë vitet e ardhshme.

Radari.al